fbpx

Malverzacije u KK Zadar: Giuseppeu Gjergji i Dinu Peroviću optužnica za zloporabe veće od 17 milijuna kuna

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podiglo je na Općinskome sudu optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (rođeni 1937. i 1967.) zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju sportske udruge, poslije sportskoga dioničkoga društva kojom su oštetili državni proračun za nešto više od 17 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da je riječ o bivšem direktoru Košarkaškoga kluba Zadar i košarkaškoj legendi Giuseppeu Pini Gjergji te bivšem predsjedniku toga kluba Dinu Peroviću, a današnjem direktoru javnog poduzeća EKO d.o.o za gospodarenje otpadom. Okrivljenike se tereti da su oštetili državni proračun za 17.071.290 kuna.

U priopćenju, koje je na internetskim stranicama DORH-a objavilo Općinsko državno odvjetništvo u Zadru, piše kako se optužnicom prvookrivljenika tereti da je od 1. siječnja 2005. do 19. lipnja 2009. kao direktor sportske udruge koja je 7. prosinca 2012. preoblikovana u sportsko dioničko društvo odobrio da se u poslovnim knjigama prikazuju netočni iznosi porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja stranim agencijama za rate ugovora o profesionalnom igranju te se “nepripadno koristio pravom na odbitak pretporeza”.

U optužnici stoji da je imao namjeru da se okoristi ta udruga, a protivno njezinu statutu, po kojem je bio dužan ostvarivati financijski plan skrbeći o namjeni i pravilnosti uporabe financijskih sredstava.

Na toj su osnovi prilikom podnošenja godišnjih poreznih prijava obračunavani umanjeni iznosi poreza i doprinosa na te obveze, čime je oštećen državni proračun za 15.981.150 kuna.

Drugookrivljenika se tereti da je od 19. lipnja 2009. do 28. veljače 2010. kao predsjednik te udruge odobrio da se u poslovnim knjigama prikazuju netočne porezne osnovice za obračun PDV-a na plaćanja stranim agencijama te se “nepripadno koristio pravom na odbitak pretporeza”. Tako je oštetio državni proračun za 1.090.140 kuna, čime se okoristila ta udruga.

S tim u vezi, stoji u priopćenju DORH-a, okrivljenike se tereti da su oštetili državni proračun za 17.071.290 kuna.

Izvor: Slobodna Dalmacija