fbpx

Milanović koalicijskim partnerima dao osam tjedana da se predomisle: Mora se ukinuti zastara političkih zločina!

Glavni odbor SDP-a iza zatvorenih vrata raspravlja o rezultatima lokalnih izbora i pripremi za unutarstranačke izbore. Prije zatvorenog dijela sjednice, predsjednik SDP-a Zoran Milanović osvrnuo se na jučerašnji pokušaj ustavnih promjena te na monetizaciju autocesta.

“Nema zastare kaznenog djela, teškog ubojstva počinjenog iz političkih pobuda”, te riječi do sredine rujna i nastavka zasjedanja Sabora, ako se pita šefa SDP-a, moraju biti u Ustavu jer kaže Zoran Milanović, i HDZ mora biti za to, a koalicijskim partnerima SDP-a i svima koji su jučer na saborskom odboru za Ustav spriječili početak procedure ustavnih promjena, šef SDP-a je poručio: Ako vam je bilo brzo, imate vremena do jeseni.

Milanović je poručio saborskim zastupnicima koji jučer nisu prihvatili SDP-ovu inicijativu za promjenu Ustava kako imaju osam tjedana, do nastavka saborskog zasjedanja u rujnu, da shvate osam riječi kojima njegova stranka želi dopuniti Ustav i uvesti nezastarjevanje teških ubojstava iz političkih pobuda.

“Nije prošlo prvi put, no do sredine rujna ima osam tjedana, što je jedna riječ svaki tjedan, pa možda shvate oni kojima je bilo prebrzo ili prenaglo”, kazao je Milanović.

A razlog da se Ustav ne smije prečesto mijenjati, nije argument jer su iz političkih razloga Ustav mijenjale i druge europske zemlje. A zastara se zakonom mijenjati ne može, kaže Milanović, nismo naivni, da je to tako, to bi već i učinili.

Kao što ne vidi alternativu izmjeni Ustava, Milanović ne vidi alternativu ni davanju autocesta u koncesiju.

Možemo se kaže, praviti da nema skupih kredita, ali sve dođe na naplatu, pa i preskupo bojanje tunela, a možemo ići prema bankrotu autocesta ili sklopiti ugovor s onima koji mogu doći do jeftinijih kredita nego hrvatska država.

Svima koji spominju referendum o monetizaciji, Milanović je poručio da njegova Vlada može i odustati od koncesije, ali da će onda netko drugi morati vraćati kredite. Nema rasprodaje, kaže autoceste ostaju u Hrvatskoj, alternativa su jedino financijske nevolje.

Uoči sjednice glavnog odbora SDP-a, koji raspravlja o lokalnim izborima i pripremi za unutarstranačke izbore, ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić potvrdio je nagađanja da će se kandidirati za prvog čovjeka zagrebačkog SDP-a.

Izvor: Index.hr