fbpx

Mrsić radnicama Adrije: Svaka sila za vremena!

Čekaj magarče da trava naraste. E to je to! Došle smo pune nade i optimizma, a vraćamo se obeshrabrene i još jadnije nego smo bile. Pokazalo se na žalost da smo bile u pravu kad smo rekle da Jadranko Lisica i Neven Badurina upravljaju Vladom RH. Kažu nam da su oni našli rupe u zakonu. Pa neka Vlada pokrpi te rupe! – sukus je dojmova 76 radnica iz Benkovca i Knina nakon jučerašnjeg sastanka s ministrom rada Mirandom Mrsićem od kojeg su, kažu bez ustezanja, očekivale ipak puno više. Ministra su, pričaju nam radnice, upoznale s cijelom situacijom, no ističu kako je on i prije nego su došle znao »kako stvari u zadarskoj Adriji stoje«.

– Rekao je da je on nemoćan u rješavanju našeg problema i da mu je žao što 11 mjeseci nismo dobile plaću, što nam se uskraćuje i pravo na rad, pa što nam čak ni otkaz ne daju da možemo za zavod za zapošljavanje – nabrajaju ogorčene radnice kojima je zbog svakodnevnih poskupljenja osnovnih živežnih namirnica i pristiglih dugova dosta obećanja i sažalijevanja. To im, kažu, neće platiti režije, podmiriti rate kredita, a niti skinuti ovrhe. Nije ih utješio ni ministrov savjet da krenu pojedinačnim tužbama svaka za svoju plaću jer za to, kažu, ni nemaju novca, ni vremena, a »ni živaca«.

– Složile smo se ipak s ministrom oko nekoliko stvari. Prvo da ovakvog odnosa prema radnicima nigdje nema, drugo da je zadarsko područje posebno problematično – cinično dodaju radnice koje su se jučer iz Zagreba kući vratile »kratkih rukava«. Ili možda ipak nisu?!

Za srijedu je, naime, najavljen sastanak u Zagrebu s Miodragom Lacićem, vlasnikom Adrije d.d. kojem je nedavno prolongiran rok za provođene predstečajne nagodbe za 45 dana. Lacić je, podsjetimo, putem Fine prošli petak blokirao račun zakupcima Lisici i Badurini, pa se nešto duga za najam i naplatilo. Otud bi se mogle radnicama isplatiti dvije plaće koje im i je dužna »Lacićeva Adrija«. Radnice koje od prvog dana imaju punu podršku sindikata PPDIV-a za ostale plaće kažu kako se nadaju da će ih riješiti već nekako.

– Pa nije valjda da u našem Zakonu postoji samo ta jedna rupa i da su tu jedinu pronašli Lisica i Badurina – dobacuju radnice koje, kako se čini, ipak nisu izgubile posljednju nadu i vjeru u onu »staru« koja kaže da je pravda spora, ali dostižna.

Izvor: Zadarski list