fbpx

Nakon 155 godina Verdijev Atilla ponovno u Zadru

Skladana na libreto Temistoclea Solera i F. M. Piavea, opera Atilla opisuje tragičnu priču vrhunca i smrti okrutnog, a istovremeno milosrdnoga hunskog ratnika Atille, “biča božjeg”

U četvrtak 25. srpnja s početkom u 21.30 sati, ljetna će pozornica na antičkom Forumu u Zadru drugi put ugostiti talijanski orkestar i zbor Societa Filarmonia iz Udina pod dirigentskom palicom uvaženoga talijanskog dirigenta Alfreda Barchija uz baletni ansambl FVG New Space Ballet Company koji će nam, u čast dvjestote godišnjice rođenja talijanskog opernog velikana, Giuseppea Verdija, prikazati njegovu grandioznu operu “Atilla”.

Maestro Barchi jedan je od osnivača udruge Sociteta Filarmonia, njezin umjetnički ravnatelj te idejni nositelj i realizator svih koncertnih projekata koje Udruga priređuje i organizira. Osnovna ideja udruge jest promicanje glazbene kulture i koncerata visokoga umjetničkog profila, spajajući različita glazbena iskustva i umjetničke kompetencije.

Naime, orkestar tvore glazbenici koji djeluju u najvećim talijanskim orkestrima i tako jamče visoku izvedbenu razinu. Operu će nadgledati redatelj međunarodnog ugleda, Giampaola Zennara koji je karijeru gradio surađujući s najvažnijim svjetskim opernim kućama, a krasit će je mladi i izuzetno uspješni baletni ansambl pod vodstvom Nicolete Iosifescu, s iskustvom primabalerine Opere u Bukureštu.

Oduševljena Europa

Giuseppe Verdi, zasigurno najveći skladatelj opere na talijanskom govornom području, svoje je genijalne ideje ostvarivao stapanjem nevjerojatnog osjećaja za dramatiku i psihološku karakterizaciju likova s poznatom, ljupkom talijanskom melodioznošću protkanom moćnim romantičkim harmonijama.

Njegov nezaustavljivi duh stvorio je remek-djela prepoznata u istom trenutku, a kako vrijeme odmiče raste i zanimanje za njegova djela. Svojom glazbom uspio je dotaknuti začarane mase diljem svijeta besramno im prodirući u najskrivenije kutke duše.

Vrhunski talijanski glazbenici

Tridesettrogodišnji skladatelj operom “Atilla” trenutačno je izazvao europsko oduševljenje. Skladana na libreto Temistoclea Solera i F. M. Piavea, opera opisuje tragičnu priču vrhunca i smrti okrutnog, a istovremeno milosrdnog hunskog ratnika Atille, “biča božjeg”. Nedugo nakon premijere 1846. godine u venecijanskom Teatro la Fenice, moćna glazba o osvajaču koji se zaljubljuje u rimsku ratnicu Odabellu postavljena je na najveće svjetske operne pozornice i, kao i ostale Verdijeve opere, postala neizbrisivi dragulj u svjetskom glazbenom nasljedstvu.

Prije točno 155 godina, opera sačinjena od prologa i tri čina bila je postavljena u zadarskom raskošnom kazalištu Teatro Nobile, a u četvrtak će je izvesti vrhunski talijanski glazbenici uz uvažena svjetska operna imena poput Jona Pescevicha, Younga Jina Parka, Eve-Marie Misinski, Kang Sung Chana, Maura Utzerija i Badi’ Scarpe.

Izvor: Zadarski list