fbpx

Napadači na pravoslavne bogoslove u odgojne ustanove

Sedmorica maloljetnika iz Kistanja napali su osam đaka Bogoslovne škole manastira Krka dok su šetali ulicom

Maloljetni nasilnici koji su 17. ožujka u Kistanjama napali i pretukli osmoricu pravoslavnih bogoslova iz manastira Krka, prema prijedlogu DORH-a, trebali bi biti kažnjeni stavljanjem pod pojačani nadzor socijalnih službi i boravkom u odgojnim ustanovama. K tome, trebaju se ispričati bogoslovima koje su napali. Podsjetimo, sedmorica maloljetnika iz Kistanja, djece čiji su se roditelji u to mjesto nakon rata doselili iz Janjeva, napali su osam đaka Bogoslovne škole manastira Krka dok su šetali ulicom. Napad je bio planiran jer su maloljetnici bogoslove dočekali sa pripremljenim granama i daskama s ciljem nanošenja tjelesnih ozlijeda, a prilikom sukoba jedan je pravoslavni bogoslov zadobio teške tjelesne ozlijede, prijelom nosa, dok ih je petero prošlo sa lakšim ozlijedama. Policija je kazneno djelo okvalificirala kao napad iz mržnje jer su bogoslove napali samo zato što su druge vjere i nacionalnosti.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je Vijeću za mladež Općinskog suda u Šibeniku prijedlog za izricanje maloljetničkih sankcija za počinitelje ovoga kaznenoga djela.

– U odnosu na trojicu maloljetnika zamjenik za mladež Općinskog državnog odvjetnštva u Šibeniku predložio je izricanje odgojnih mjera pojačane brige i nadzora uz dnevni boravak u odgojnoj ustanovi uz posebnu obavezu da se ispričaju oštećenima. U odnosu na ostalu četvoricu maloljetnika predloženo je izricanje odgojne mjere pojačane brige i nadzora uz obavezu da se ispričaju oštećenima – navodi se u priopćenju šibenskog ODO-a. Također, iz tužiteljstva su zatražili i da se svoj sedmorici maloljetnih nasilnika produlji zabrana približavanja oštećenim pravoslavnim bogoslovima na udaljenost manju od 100 metara, kao i prilaza manastiru Krka na udaljenost manju od kilometra.

Izvor: Zadarski list