fbpx

Nastavak pobune: Zbog fiskalizacije zatvorili štandove

Na zadarskoj Gradskoj tržnici trgovci ponovo se prosvjedovalo zbog uvođenja fiskalizacije. Prodavači su protivljenje fiskalizaciji izrazili zatvorivši svoje štandove simbolično na pola sata. Osudili su jučerašnji napad na vlasnike štanda koji su jučer počeli izdavati fiskalne račune, ali su opovrgnuli i optužbe iz Ministarstva financija da se fiskalizaciji protive oni koji ne žele plaćati poreze.

Vlasnica obrta Anka Birkić ističe da već 16 godina radi na tržnici i plaća sva davanja državi:

“Nitko, baš nitko ne želi izbjeći porez, ali želimo da se pojednostavi dodavanje poreza, fiskalna blagajna ne dolazi u obzir zbog naših uvjeta rada, tražimo jednostavniji način oporezivanja, mi imamo kase, ali ih ne želimo upotrijebiti iz jedinog razloga, jer to nije u skladu s našim poslovanjem, primjerice cjenkanje kako to urediti, to je jednostavno nemoguće”. – kazala je A.Birkić.

Zbog napada na dvojicu trgovaca na zadarskoj tržnici koji su odlučili izdavati fisklakne račune, ali i sve više protivnika fiskalnih blagajni, oglasilo se Ministarstvo financija. Ističe se da taj nemili događaj upućuje na pravi razlog prosvjeda – poduzetnici koji ne žele plaćati poreze nastoje izbjeći provedbu zakona kako bi za sebe osigurali novac poreznih obveznika. Iz Ministarstva financija građanima poručuju da će fiskalizacija značiti manje prekupaca, više reda na tržnicama, transparentnije cijene proizvoda i kvalitetniju ponudu od proizvođača vlastitih proizvoda i tako im omogućiti prostor na tržnicama koji su dosad okupirali preprodavači.

Izvor: HRT Zadar