fbpx

Nazorovi juniori preko Rusa do polufinala

Hrvatska juniorska reprezentacija plasirala se u polufinale Europskog prvenstva u Latviji. Izabranici Ante Nazora jučer su u Rigi pobijedili Rusiju rezultatom 82:72 i tako ušli u zonu medalja. Iako su Rusi u susret ušli kao prvoplasirana momčad skupine E drugoga kruga, dok su Hrvati u posljednji trenutak uhvatili četvrto mjesto skupine F, pobijedivši Italiju, od početka se znalo da u ovom susretu nema izrazitog favorita.

Hrvatska je od prve minute nametnula svoj ritam i kao na većini prethodnih utakmica, vrlo brzo došla do značajne prednosti. Već na kraju prve četvrtine bilo je +11, 23:12. Rusi nikako nisu uspijevali spustiti zaostatak na jednu znamenku, da bi u 23. minuti Hrvati otišli na najvećih +19, 48:29. Tek u samoj završnici treće četvrtine razlika je smanjena na osam (56:48), ali je posljednju dionicu Hrvatska otvorila serijom 8-2 za 64:50. Pritom je zabila dvije od ukupno četiri trice na utakmici (Bošnjak, Marinelli).

Posljednji put Rusi su pokušali zaprijetiti četiri minute prije kraja, kada su došli na samo -6, 69:63, a toliko je bilo u još dva navrata (71:65 i 76:70 minutu i pol prije kraja). Ipak, bliže od toga nisu došli i Hrvatska je bez problema sačuvala pobjedu, koju je u potpunosti zaslužila mnogo boljom igrom tijekom svih 40 minuta.

Paolo Marinelli postigao je 22 poena i udijelio devet asistencija, dok je Karlo Žganec sakupio 15 poena i 11 skokova. Dvocifreni su bili i Marko Arapović (12p, 8sk), te Lovro Mazalin (11p, 8sk). Važne poene u završnici zabio je Andrija Ćorić, posebno onaj nakon napadačkog skoka za 71:63 u 36. minuti.

Polufinale je na rasporedu danas u 17,30, a protivnik Hrvatskoj bit će bolji iz sinoćnjeg susreta domaćina Latvije i Litve.

Izvor: Zadarski list