fbpx

Nazorovi juniori u lovu na medalju

Ante Nazor danas kreće u završni lov na svoju treću medalju s mladim hrvatskim reprezentacijama u ulozi izbornika. Nakon dvije bronce (EP juniora 2008. i SP U-19 2009.) u ulozi pomoćnika Vladi Vanjku, odnosno Borisu Kurtoviću, splitski stručnjak je 2011. vodio kadetsku reprezentaciju, koja je u Češkoj obranila naslov prvaka Europe. Prošle je godine sa selekcijom do 17 godina bio treći na Svjetskom prvenstvu u Litvi, a sada će pokušati istu generaciju (doduše, bez glavne zvijezde Marija Hezonje) odvesti do nove medalje na juniorskom prvenstvu Europe u Latviji.

U prvom današnjem dvoboju za ulazak u polufinale protivnik će im biti Rusija. O posljednjem putniku za četvrtfinale odlučivao je izravni dvoboj Hrvatske i Italije, kojega je Nazorova momčad uvjerljivo dobila rezultatom 92:78.

Kao i prethodna dva susreta, protiv Latvije i Španjolske, koje su izgubili, Hrvati su odlično otvorili i odmah napravili sedam-osam poena razlike. Ovaj put, međutim, to nisu prosuli, nego su povećavali prednost u drugoj (na poluvremenu +10) i trećoj četvrtini. U nekoliko su navrata imali i +19. Početkom posljednje dionice Talijani su došli na -10, ali ništa bliže od toga. Hrvatska je kontrolirala susret od podbacivanja do posljednjeg zvuka sirene, a predvodili su ju Domagoj Bošnjak sa 26 poena i šest skokova, Tomislav Gabrić sa 17 poena i devet skokova, te Paolo Marinelli (7 asistencija) i Karlo Žganec (9 skokova) sa po 13 koševa.

Nazorova je momčad tako zauzela četvrto mjesto u skupini F s omjerom 2-3 (kao i peta Italija), iza Turske (4-1), Latvije i Španjolske (3-2). Protivnik u četvrtfinalu, Rusija, bila je prva u skupini E s omjerom 4-1. Oni su iz prvoga kruga prenijeli dvije pobjede protiv Češke i BiH (izgubili su od Grčke, koja nije prošla dalje), da bi na startu drugoga kruga doživjeli debakl od Srbije 57:102. Onda su, međutim, dobili Litvu (+9) i Francusku (+10), te tako zauzeli vrh.

Francuzi, Litvanci i Srbi završili su s omjerom 3-2, a četvrtfinalni parovi posložili su se tako da praktički ni u jednom slučaju nema izrazitog favorita.

Izvor: ZL