fbpx

“NE VRATITE LI ODMAH RELIGIJSKI PROGRAM, KRŠITE UGOVOR S VATIKANOM!!” Kaptol prozvao HTV

Šef HBK Želimir Puljić i biskupi odlučili su maksimalno zaoštriti odnos prema HRT-u

U vodstvu Katoličke crkve vlada duboko nezadovoljstvo uređivačkom, ali još više kadrovskom politikom koja se vodi na Hrvatskoj televiziji. Zato su biskupi uputili neformalnu poruku Goranu Radmanu koja se svodi na sljedeće:

“Ako HRT vrlo brzo ne obnovi rad redakcije Religijskog programa, Katolička crkva će smatrati da se u pitanje dovodi važan segment međudržavnog Ugovora između Republike Hrvatske i Svete Stolice.”

Crkvene strukture
Uostalom, prije nekoliko su dana biskupi okupljeni u Stalnom vijeću Hrvatske biskupske konferencije izrazili zabrinutost “zbog dokidanja autonomije Religijskog programa na HTV-u koja je zajamčena Sporazumom koji su potpisali HRT i HBK”.

Radi se o sporazumu iz srpnja 2000., koji predstavlja operacionalizaciju tzv. Vatikanskih ugovora, kojima je, u vrijeme dok je na vlasti bio Franjo Tuđman, Hrvatska osigurala brojne privilegije za Katoličku crkvu: uz ostalo, i pravo da crkvene strukture utječu na religijski program koji se emitira na javnoj televiziji.

Jedna od prvih Radmanovih odluka kada je postao ravnatelj HRT-a bio je preustroj programa, koji je uključio ukidanje religijske redakcije i formiranje Produkcijskog odjela Kultura, umjetnost, religija, na čijem je čelu Vlatka Kolarović. Dosadašnji urednik Mario Raguž pokušao se suprotstaviti Radmanu, ali nije prihvaćen njegov stav da HRT krši sporazum s Biskupskom konferencijom.

I tako su hrvatski biskupi ušli u još jedan sukob, ovaj put s najutjecajnijim medijem u državi. Sredinom ljeta 2013. predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić i biskupi odlučili su maksimalno zaoštriti odnos prema HRT-u, a prema informacijama iz crkvenih krugova, ako Radman ne opozove svoju odluku, HBK će službeno istupiti sa stajalištem da je prekršen Sporazum HRT – HBK, a u širem smislu i ugovor Hrvatske i Svete Stolice.

Spajanje redakcija
Na HRT-u su nam rekli da pripremaju novi ugovor s HBK koji će biti primjeren sadašnjim okolnostima.

“Ništa nismo ukinuli, a posebno ne redakciju Religijskog programa. Neke redakcije smo spojili i to se ne možeocijeniti kao kršenje Sporazuma iz 2000. godine”, neformalno kažu na HTV-u.

Izvor: Jutarnji list