fbpx

Nema solidarnosti i nikoga nije briga!

Svega 10-ak bivših radnika iz 50-ak uništenih tvrtki od 25 tisuća radnika koliko je radilo u njima, okupilo se tražeći od DORH-a da se istraži kako su uništena njihova poduzeća. Ponavljaju svoje zahtjeve već dvadesetak godina. Uzalud jer i dalje nema nikakve reakcije.

Iako je na današnjem prosvjedu ispred zgrade Županijskog suda u Zadru bilo najavljeno nekoliko stotina radnika uništenih zadarskih poduzeća koji su u pretvorbi i privatizaciji ostali bez radnih mjesta, okupilo ih se tek desetak. Na skupu pod nazivom „Što se čeka?” podsjetili su da je na zadarskom području u pretvorbi propalo 50-ak tvrtki koje su zapošljavale 20-ak tisuća radnika, a nitko od odgovornih nije osuđen za pretvorbeni kriminal. Pozvali su pravosuđe i DORH da konačno započnu progon sudionika kriminalne privatizacije i pretvorbe propalih zadarskih poduzeća.

“Ja sam radio u Zadranci 22 godine otišao sam u rat 1991, a 1993 je firma već krahirala, zahvaljujući direktorima. Dok smo mi ratovali, oni su nas potkradali” – rekao je jedan od prosvjednika, a drugi nastavio: “Ja sam isto ostao bez posla, ali 2002.godine, radio sam u Autohrvatskoj. MOžete zamisliti kada vam kažu, žena ti ne radi, a i ja ti dajem otkaz. Od čega ćeš živjeti. Eto, oni su tako postupali s nama”

Predsjednik udruge Petar Smokrović rekao je kako činjenice govore da u gradu Zadru i Zadarskoj županije ne postoji niti jedna presuda za pretvorbeni i privatizacijski kriminal.

“Ako Županijsko državno odvjetništvo na čelu s gospodinom Galovićem ne započne progon sudionika privatizacije obratit ćemo se nadležnim europskim institucijama” – rekao je Smokrović dodajući: “Otkada smo izgubili posao i naše firme propale, osjećamo se kao prosjaci koji lutaju ulicom i traže koricu kruha!”

U popisu uništenih tvrtki u pretvorbi i privatizaciji na zadarskom području je 50-ak tvrtki koje su zapošljavale 20-ak tisuća djelatnika, kao što su: Vlado Bagat, Vinil-plastika, mljekara, Boris Kidrič, Plodine, Tvornica duhana, Poljoprivredno dobro Bokanjac, Croatia Zadar Line, Kožara s mokrim pogonom u Gračacu, Elektronika, GP Zadar, GP Jadran, Trio Obrovac, Jugoplastika pogon Benkovac, PZ Vukšić, Transport Zadar, Otočanka, GP Radnik Benkovac, Dalma i dr. Procjenjuje se da je izgubljeno 20-ak tisuća radnih mjesta od 1993.pa do danas.

Izvor: HRT Zadar