fbpx

Nova Mazda 3

U odnosu na drugu generaciju, nova Mazda 3 je narasla u svim smjerovima.

Mazda je predstavila potpuno novu, treću generaciju svog najprodavanijeg automobila u povijesti. Model koji je u prve dvije generacije prodan u više od 3,5 milijuna primjeraka i koji čini trećinu ukupne prodaje japanskog proizvođača, u novom izdanju izgleda odlično. Inspirirani vizualnim rješenjima šestice, japanski dizajneri podarili su trojci prepoznatljiv obiteljski izgled koji će krasiti sve buduće modele.

Uniformiranost vanjskog dijela u slučaju nove trojke toliko je očita da se sam po sebi nameće pojam kanibalizam koji će dodatno biti naglašen dolaskom trojke u limuzinskoj varijanti.

U odnosu na drugu generaciju, nova Mazda 3 je narasla u svim smjerovima. Uz 5mm u dužinu, 40 u širinu i 20 u visinu, a povećan je i međuosovinski razmak za 60mm (2700mm). No, unatoč širenju gabarita, trojka je smršavila 60 kilograma, a povećane dimenzije donose i veći komfor u interijeru, posebno za smještaj nogu i ramena na stražnjoj klupi. Sportski uređena kabina nudi vrlo jednostavnu i preglednu središnju konzolu na kojoj je smješten sedam inčni ekran osjetljiv na dodir s kojim se upravlja multimedijskim sustavima i integriranim pametnim telefonom.

Pod prednjim poklopcem Mazda 3 će ponuditi tri SkyActive benzinca i jedan dizelaš. Osnovni benzinac iz 1.5 litre razvija 100 KS, dok je snažniji dvolitreni motor dostupan u izvedbama sa 120 i 165 KS. Jedini dizelski 2.2 litreni SkyActive-D common-rail motor raspolaže sa 165 KS i 380 Nm okretnog momenta. Svi motori dolaze u spoju sa šeststupanjskim ručnim ili automatskim mjenjačem.

Dolazak nove trojke u Hrvatsku predviđen je za jesen, a prve testne vožnje odradit ćemo već slijedećeg tjedna u Frankfurtu, gdje ćemo provjeriti jesu li Mazdine najave o spektakularnim voznim sposobnostima opravdane.

 Izvor: Jutarnji list