fbpx

Novi zakon potaknuo ulagače

Velik broj zadarskih poduzetnika pokazao je danas zanimanje za novi Zakon o poticanju investicija i unaprijeđenju investicijskog okruženja, predstavljen u prostorijama županijske Gospodarske komore.

Novi zakon je proširen poticajima za mikropoduzetnike i turističke projekte, a osim poticaja za zapošljavanje poduzetnicima, ovisno o veličini investicije, smanjuje se stopa poreza na dobit. Novi zakon već pokazuje rezultate, kazao je predavač Tomislav Pokaz iz Ministarstva gospodarstva.

“Ovaj zakon je puno konkretniji i nudi poticaj puno široj bazi. Proširen je poticajima za mikropoduzetnike i turističke projekte. Od konkretnih brojeva mogu reći da je zaprimljeno u Ministarstvu poduzetništva i obrta i Ministarstvu gospodarstva otprilike 150 prijava za investicijske projekte. U odnosu na prošli zakon koji je bio na snazi od 2006. do 2012. Tada je sveukupno bilo zaprimljeno u tih 6 godina 200 i nešto prijava tako da smo ove godine značajno povećali broj prijavljenih projekata.”

Za mikropoduzetnika minimalna investicija je 50 000 eura i otvaranje najmanje tri nova radna mjesta, dok je za turističke projekte, kao i za sve ostale investicije , minimalni iznos 150 000 eura. Također što se tiče turističkih projekata:

“Potičemo turističke projekte sa višom dodanom vrijednošću, znači kategorizacija 4+ zvjezdica i ostali nekakvi sadržaji koji donose dodatnu vrijednost kao što su golf tereni, lječilišni turizam itd.”

Ističe i kako mu se čini da su se u ovih prvih šest mjeseci poduzetnici pokazali optimističnijim prema ulaganjima:

“Nekako imam dojam i da je taj optimizam i sa približavanjem ulaska u EU i sada s konačnim ulaskom da je ipak malo optimizam oživio i da se ljudi odvažuju ući u investicijske projekte.”

Inače, u samom Ministarstvu gospodarstva zaprimljena su 32 projekta vrijedna 2.5 milijardi kuna koji bi trebali biti realizirani već ove godine, te će značiti otvaranje oko 1 700 novih radnih mjesta.

Izvor: HRT Zadar