fbpx

Od pojeftinjena polovnih auta za sada nema ništa

Mislili ste da ulazak u Europsku uniju otvara goleme mogućnosti kupnje jeftinijih rabljenih vozila iz drugih članica EU-a čije će cijene značajno kleknuti, jer se više ne mora plaćati 25 posto PDV-a na taj potez?

Mislili ste da ulazak u Europsku uniju otvara goleme mogućnosti kupnje jeftinijih rabljenih vozila iz drugih članica EU-a čije će cijene značajno kleknuti, jer se više ne mora plaćati 25 posto PDV-a na taj potez?

Prevarili ste se, posebno ako ste računali priuštiti sebi neki stariji, jeftiniji auto. Istina, PDV-a više nema, ali zato ima novih trošarina koje se sada naplaćuju po dva kriterija i dvije tablice: prema vrijednosti auta i emisiji ugljičnog dioksida (CO2).

Velike trošarine

Nije ni to problem: problem je to što se vrijednost auta neće određivati po onim računima za to vozilo koje ste kupili u Njemačkoj ili Francuskoj, već prema hrvatskim katalozima koji su, pogađate, ‘masniji’ od stvarnih cijena vozila u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji ili Austriji, piše Slobodna Dalmacija.

Pored činjenice da više ne moramo plaćati PDV, ostalo je veliko opterećenje trošarinama koje se obračunavaju po vrijednosti auta i ovisno o emisiji CO2, te o vrsti goriva.

Te se trošarine obračunavaju na cijene vozila hrvatskih kataloga koje su, tvrdi jedan dalmatinski trgovac automobilima, trostruko veće od cijena vozila u EU-u.

Kaže da se od 1. srpnja našao na sto muka premda se radovao ulasku u Uniju, jer je mislio da će posao procvasti zbog pada cijena polovnih vozila.

Najskuplje u Hrvatskoj

“Cijene će nešto pasti za novije aute s manjom emisijom CO2 ispod 120, 130 grama po kilometru, ali za starija neće. Evo, po novom, Alfa Romeo iz 2001. godine koštat će kupca isto kao i prije prvog srpnja – 1.500 eura – premda više nema PDV-a. U toj cijeni je 600 eura koliko sam platio vozilo u EU-u, 300 eura trošarine (1%+20% jer Alfin motor benzinac nije baš ekološki najčistiji, a trošarina se računa prema cijeni iz carinskog pravilnika ili cijenama na našem tržištu), po 200 eura troška za homologaciju i transport, a 200 eura je i moja marža.

Ista bi ta Alfa kod Nijemca sa svim davanjima i trgovačkom maržom od 200 eura koštala od 800 do 900 eura, a kod Bugara oko 820 eura. Svuda su manja davanja na rabljena auta nego kod nas, a čak su i u susjednoj BiH oko 26 posto iako ta država nije u Uniji, a mi jesmo”, kaže trgovac automobilima.

I.B./Slobodna Dalmacija