fbpx

Odlična prilika i za Hrvate: Njemačka se ponovno otvara za strane radnike

Njemačkom tržištu rada potrebni su strani radnici. Njemačka vlada objavila je listu zanimanja koja trenutno nedostaju njemačkom tržištu rada. I to nisu samo zanimanja s visokom stručnom spremom.

Njemačko tržište rada se dalje otvara za kvalificiranu radnu snagu i to za onu iz zemalja izvan Europske unije. To se odnosi i za hrvatske građane za koje je, iako se Hrvatska od početka srpnja nalazi u Europskoj uniji, u Njemačkoj na snazi tzv. prijelazno razdoblje u kojem njemačko tržište rada za hrvatske državljane još uvijek nije u potpunosti otvoreno. To, zasad dvogodišnje ograničenje, ne vrijedi za akademski obrazovane vlasnike hrvatske putovnice koji u Njemačkoj pronađu radno mjesto adekvatno svom obrazovanju, piše DW.

Tako su se na spisku potrebnih kadrova, pored liječnika i inženjera strojarstva i elektrotehnike, našli i građevinski tehničari, električari, elektro i vodo instalateri, željezničari, mehatroničari, mehaničari postrojenja i brojna druga zanimanja (vidi link ispod). Na tržištu rada najjačeg europskog gospodarstva priliku će dobiti i apsolventi, odnosno, studenti koji završavaju ili su tek završili studij.

O mogućnostima zapošljavanja i zahtjevima koji se postavljaju pred kandidate, Beate Raabe iz Savezne agencije za rad kaže: “Mora se naravno posjedovati određeno obrazovanje. Mora se posjedovati i tražena kvalifikacija za posao i očekuje se vrlo dobro poznavanje njemačkog jezika. Također se moraju ispoštovati i zakonske regulative za stjecanje prava boravka u Njemačkoj. Postoji mogućnost dobivanja posla u slučaju da su ta zanimanja u Njemačkoj vrlo tražena, a da nema dovoljno domaćih kandidata”.

Svaku dozvolu za rad, s kojom je povezana i boravišna dozvola, izdavat će lokalne Agencije za zapošljavanje i to nakon što se utvrdi da za radno mjesto koje se želi popuniti kandidatom iz recimo, Bosne i Hercegovine, na raspolaganju ne stoji ni jedan kandidat koji se nalazi u Njemačkoj odnosno na području Europske unije.

Oni koji su svoju kvalifikaciju stekli u Njemačkoj lakše će dobivati suglasnost za zaposlenje. Uvjet je da je stjecanje kvalifikacije trajalo najmanje dvije godine i to na nekoj od priznatih obrazovnih ustanova. Kandidati s diplomama iz zemalja izvan EU-e će morati, u skladu sa saveznim i pokrajinskim uredbama, izvršiti priznavanje diploma i stečenih zvanja. To znači da će određena zvanja biti priznata samo u slučaju da zadovoljavaju standarde koje zahtijeva isto zvanje u njemačkom obrazovnom sustavu.

Savezna agencija za zapošljavanje će svakih pola godine aktualizirati liste potrebnih zanimanja. Naredna analiza će biti objavljena krajem godine a nakon toga opet sredinom lipnja 2014. Međutim, prilagođavanje liste će uslijediti samo u slučaju da dvije uzastopne analize potvrde potrebu za proširivanjem ili skraćivanjem liste zanimanja koja nedostaju. Ponuda radnih mjesta kao i potpuna lista zanimanja, tzv. pozitivna lista (na njemačkom i engleskom) dostupna je na internetskoj stranici njemačke Savezne agencije za rad (Bundesagentur für Arbeit) odnosno Središnjeg ureda za posredovanje stranih radnika i stručnjaka (Zentrale Auslands- und Fachvermittlung).

Izvor: Index.hr