fbpx

OTKRIVAMO POZADINU UHIĆENJA SESVETSKE SKUPINE Vinko Žuljević Klica je štitio Carpe diem od konkurencije Papaye?

Policija je uhitila i Nikolu Krvavicu, bivšeg vozača Vladimira Šelebaja i Joce Amsterdama

Od desetak osoba koje je zagrebačka policija uhitila u akciji u srijedu poslijepodne , a među kojima je i umirovljeni pukovnik HVO-a Vinko Žuljević zvani Klica, dan poslije policija je pustila neke od uhićenika. Međutim, Žuljević je zadržan, te će najvjerojatnije biti predan pritvorskom nadzorniku.

Uz njega uhićen je njegov kum Vlado Rajić, zatim Rajićev brat Goran, njihov zajednički prijatelj Franjo Zelenika.

Tajni razlozi

Dalje, među uhićenima je i Stipica Brekalo, navodno vozač Vinka Žuljevića Klice, ali i poznati ugostitelj Nenad Šepak, vlasnik kultnog zagrebačkog lokala Kvak.

Šepak je inače i predsjednik zagrebačkoga udruženja ugostitelja, ali i suvlasnik tvrtke “Bolji život”, koja već godinama na Hvaru vodi međunarodno popularni cocktail bar Carpe diem.

Razloge uhićenja policija je, međutim, jučer držala tajnima, no prema neslužbenim informacijama, nevedene osobe je policija lišila slobode zbog optužbi da su stajali iz navodnog pokušaja napada na jednog drugog poznatoga ugostitelja prije mjesec i pol.

Riječ je o Nikoli Bušljeti, vlasniku kluba Piranha te restorana Lido na zagrebačkom jezeru Jarun, inače bratu Ivana Bušljete, vlasnika Papaye na Zrću.

Nikolu Bušljetu je navodno ispred njegove kuće prije mjesec i pol napao maskirani muškarac sa željeznom šipkom u rukama, no ugostitelj mu je uspio pobjeći te je taj pokušaj napada odmah prijavio policiji.

Policija je, pak, nakon jednosmjesečne istrage zaključila kako bi napadač na Bušljetu mogao biti Žuljevićev vozač Stipica Brekalo, a utvrđeno je kako je za bijeg s mjesta događaja koristio vozilo s montiranim nepripadajućim registracijskim pločicama.

Prekvalifikacija

Upravo u toj činjenici leži odgovor da je policija sve osumnjičenike prvo uhitila pod optužbom da su počinile kazneno djelo krivotvorenja – zamjene pločica.

Poslije je došlo do određenih promjena u kvalifikaciji. Hoće li slučaj i ostati na tim optužbama, ostaje da se vidi s obzirom na to da se situacija u prostorijama Sektora kriminalističke policije Policijske uprave zagrebačke mijenja doslovce iz sata u sat, a policija o događaju još ne daje nikakve službene informacije.

U čemu bi ležao motiv napada na Bušljetu još je veći misterij, a postoje najmanje dvije verzije koje policija istražuje.

Prema prvoj, riječ je o posve slučajnom sukobu između Bušljete i Brekala zbog navodnog incidenta u prometu od prije nekoliko mjeseci, kada je Bušljeta navodno izvrijeđao Brekala, a tašti Brekalo se poznatom ugostitelju poželio osvetiti.

No, uz ovu verziju policija barata i motivima koji su puno kompleksnije prirode, a tiču se vrlo unosnog ugostiteljskog biznisa u hrvatskoj turističkoj meki, gradu Hvaru. Ova verzija priče imala bi puno više smisla jer bi opravdala razloge zbog kojih je policija uhitila i poznatog ugostitelja Šepaka.

Ona bi se uklapala i u izmijenjene kvalifikacije optužbe koje je policija stavljala na teret Žuljeviću.

Naime, njega se prvo teretilo zbog krivotvorenja i pomaganja u nanošenju teških tjelesnih ozljeda, da bi u jednome trenutku bio osumnjičen zbog pokušaja iznude. Prema toj verziji, razlog navodnih napada na Bušljetu je u činjenici da se poznati ugostitelj koji se na hrvatskoj clubbing sceni proslavio kao organizator partyja na Zrću odlučio proširiti i na otok Hvar, gdje je do tada dominirao Šepakov Carpe diem, gdje prema nekim procjenama dnevna zarada u ljetnim danima zna iznositi i po nekoliko stotina tisuća kuna.

Prema jednoj verziji, Bušljeta se za pokretanje kluba u Hvaru odlučio samostalno, dok je prema drugoj to trebao napraviti u partnerstvu s jednom poznatom međunarodnom turističkom grupacijom.

Ako bi takav Bušljetin poslovni pothvat uspio, a njegova reputacija govori u prilog tome, to bi automatski značilo gubitke za Carpe diem. Prema operativnim podacima policije, Bušljeta je početkom ove godine prisustvovao neformalnom sastanku u restoranu Sesvetska dolina, gdje ga je jedno šire društvo koje se ondje zateklo upozorilo da njegov poslovni proboj na Hvar smatraju “neprijateljskim preuzimanjem”, odnosno napadom na njihove poslovne interese. U toj grupi ljudi navodno je bio i Žuljević koji u Sesvetskoj dolini često zna ručati, a upravo mu taj događaj policija sada stavlja na teret kao pokušaj iznuđivanja Bušljete.

Privedeni vlasnik Bilić-Erića i bivši Šelebajev vozač

Policija je uhitila i direktora jedne od najvećih hrvatskih zaštitarskih tvrtki Bilić-Erić Security, Slavka Petričevića, te Nikolu Krvavicu, bivšeg vozača poduzetnika Vladimira Šelebaja. Spomenutu zaštitarsku tvrtku mediji su često povezivali sa Žuljevićem, no on se nigdje ne spominje u formalnoj vlasničkoj strukturi, već je navodno u toj tvrtki zaposlen kao savjetnik.

Krvavica, dugogodišnji vozač Vladimira Šelebaja te njegove bivše supruge Dijane Čuljak, radio je kao redar u nizu poznatih zagrebačkih noćnih klubova, među ostalim kultnoga The Besta na Jarunu, a navodno je radio i kao vozač srbijanskoga kriminalnog bossa Sretena Jocića – Joce Amsterdama kojemu se u Beogradu trenutno sudi zbog naručivanja ubojstva Ive Pukanića.

Premda Šelebajev vozač, Krvavica nije bio među svjedocima u postupku protiv Siniše Svilana u aferi Core Medija, a kao svjedok nije bio ni u prvoj optužnici protiv Šelebaja. Saslušanje Krvavice prvo je bila predložila Svilanova obrana, da bi na kraju od njega odustali. I Petričević i Krvavica, te Vlado i Goran Rajić su nakon noći provedene u policiji jučer pušteni kućama.

Izvor: Jutarnji list