fbpx

Otvorena austrijska knjižnica “Dr. Alois Mock”

U povodu svečanog otvaranja Austrijske knjižnice ˝Dr. Alois Mock˝ na Trgu Kneza Višeslava, koja je rezultat suradnje Sveučilišta u Zadru i Austrijskog veleposlanstva, gradonačelnik Božidar Kalmeta jučer je u Maloj vijećnici primio austrijske goste.

– Za nas je ovo veliki događaj jer je Zadar treći grad u Hrvatskoj, nakon Zagreba i Osijeka, gdje je otvorena ova knjižnica. Ona će biti od velike pomoći, prije svega studentima germanistike, ali i svim ostalim građanima, rekao je gradonačelnik Božidar Kalmeta izrazivši zadovoljstvo što treća austrijska knjižnica u Hrvatskoj nosi ime nekadašnjega austrijskog ministra vanjskih poslova koji je, kako je naglasio, puno učinio za Hrvatsku u vrijeme borbe za samostalnost.

Sporazum o osnivanju Austrijske knjižnice potpisali su rektor zadarskog Sveučilišta Ante Uglešić i visoki predstavnici Austrijskog veleposlanstva.

– Ovo je veliki događaj, ne samo za Sveučilište, već i za grad Zadar jer smo postali sudionikom grupacije od 62 knjižnice koliko ih Austrija ima u cijelom svijetu, odnosno u 28 zemalja EU. Ova knjižnica je vrlo zanimljiva zato što je značajna za naš Odjel za germanistiku koji je jedan od četiri germanistička odjela u Hrvatskoj, ali naravno i za sve one koji će se koristiti i željeti upoznati austrijsku kulturu – rekao je Uglešić, napomenuvši kako se za opremu najnovije sveučilišne knjižnice pobrinula država.

Nakon potpisivanja ugovora Odjel Austrijske knjižnice i službeno je otvoren, a ta čast je pripala dr. Aniti Pavić Pintarić, voditeljici knjižnice.

 Izvor: Zadarski list