fbpx

Padaju cijene SMS-a, poziva i prijenosa podataka: Od danas znatno niže cijene mobilnih usluga u roamingu!

Već od danas svi koji koriste mobilne telefone u inozemstvu zadovoljno će trljati ruke jer dolazi do drastičnog pada cijena.

prema izračunima Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture te nacionalnog regulatora Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), cijene mobilnih odlaznih poziva u roamingu smanjuju se sa 6 do 11 kuna na 1,82 kune, a cijene dolaznih poziva sa 2,4 do 6,4 kune na 0,53 kune, javlja HRT.

Znatno padaju i cijene SMS poruka u roamingu, s 1,6 do 3,2 kune na oko 0,67 kuna, kao i prijenosa podataka s oko 50 kuna/1 MB (megabajt) na oko 3,4 kune/1MB.

Sve su te cijene bez PDV-a, a kada se doda i PDV maloprodajna cijena tih usluga, ono što će korisnici i plaćati je oko 2,27 kuna za odlazni poziv, oko 0,66 kuna za dolazni poziv, oko 0,75 kuna za SMS te za prijenos podataka oko 4,26 kuna/MB.

Od danas se uvodi i ograničenje od 474 kuna na korištenje interneta zbog kojeg su računi u prošlosti znali biti vrtoglavo visoki. Za sljedeće ljeto najavljuje se i daljnji pad cijena. Tada će također biti moguće birati jednog operatera za domaći promet, a drugog operatera za međunarodni promet

Europska komisija također želi sljedeće godine u potpunosti ukinuti roaming pa bi tako cijene bile iste u inozemstvu i kod kuće.

Prije desetak dana, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije na svojim je stranicama objavila “Odluku o cijenama usluge završavanja (terminacije) poziva u određenu javnu pokretnu komunikacijsku mrežu” kojom se mobilnim operaterima – Hrvatskom telekomu (HT), Vipnetu i Tele2, nalaže smanjenje cijena mobilnih razgovora. Riječ je o usklađivanju cijena s onima na razini Europske unije, čija će Hrvatska postati službeno članica 1. srpnja ove godine.

Veleprodajna cijena mobilnih razgovora će 1. srpnja pasti na 19,33 lipe po minuti, od 1. siječnja 2014. godine će se primjenjivati cijena od 12,82 lipe po minuti, a od 1. siječnja 2015. godine na snagu stupa odluka o cijeni od 6,30 lipa po minuti.

Izvor: Index.hr