fbpx

Patrick Mila: Zadar je ljepši od Firenze

Patrick Mila, 25-godišnji student psihologije iz francuskog Nantesa, u Zadar je stigao s velikom skupinom prijatelja. Čak 55 mladih Francuza odlučilo je ljetni odmor provesti zajedno na obali hrvatskog Jadrana, posjetivši prije toga nekoliko gradova u Italiji.

U Zadru spavaju u hostelu, a prije toga posjetili su Dubrovnik i bili na Slapovima Krke. Paze na troškove, pa su se iznenadili da kava na glavnom gradskom trgu u Zadru, okruženom arhitekturom iz 16. stoljeća, kao i u drugim kafićima na Poluotoku koji se nalaze tik uz spomenike kulture, nije skuplja od kave “iza kantuna”.

− U Francuskoj je piće puno skuplje ako sjedite u kafiću iz kojega gledate neki spomenik, no samo ulicu dalje, bez takvog pogleda, cijene su upola niže. Nama odgovara da u Zadru nije tako i da za isti novac sjedimo na atraktivnim mjestima − kaže Patrick Mila, objašnjavajući da u Zadru ništa nije osobito jeftino, ali da je grad još uvijek značajno jeftiniji od Nantesa, velikoga grada na francuskoj obali.

Centar skuplji

− Na trgu u Zadru, dakle u samom centru, kupio sam sladoled i platio sam manje od jednog eura za jednu kuglicu. Kod nas ne postoji sladoled jeftiniji od četiri eura. Općenito, u francuskim je gradovima centar grada skuplji od njegovih drugih dijelova − rekao je Patrick, čiji su prijatelji također zadovoljni “vrlo umjerenim cijenama u Zadru”, uključujući i cijene u hostelu u kojem su smješteni.

− Da vam navedem nešto čime sam u Zadru zadovoljan, i nešto čime nisam zadovoljan? Puno je više toga čime sam zadovoljan. Najprije, obala vam je nevjerojatno lijepa, more je predivno. Spomenici kulture u Zadru su fascinantni. Prije nekoliko dana bio sam u Firenzi, ali Zadar mi je ljepši, ima “ono nešto”, bogatu povijest i kulturnu baštinu neodijeljenu od živosti i pulsa grada. I ljudi su ljubazni, imaju neku toplinu. A što je loše? Hmm… Ako baš hoćete, voda vam je čudnog okusa, pa moramo kupovati vodu u bocama − rekao je student iz Nantesa.

Izvor: SD