fbpx

Paušal ili gašenje obrta!

Hoćemo paušal, a ne fiskalizaciju – glavna je poruka prodavača sa zadarske pijace koji su se jučer ujutro u deset sati, nakon što su prekrili svoje štandove, okupili u znak prosvjeda prema mjerama koje su nastupile i u njihovoj djelatnosti počevši od 1. srpnja.

– Ja sam Anka Birkić, imam obrt, šesnaest godina plaćam porez i sve svoje druge obveze. Ovo je jedna velika novina ali i otežavajuća okolnost za svih nas. Nitko ne želi izbjeći porez, nama je normalno davati za porez, ali želimo da se to pojednostavni. Fiskalna blagajna ne dolazi u obzir zbog naših uvjeta rada, zbog načina poslovanja. Ovo je najjednostavniji način poslovanja koji postoji, gotovo pa zamjena dobara. Dakle, ako se to uvede moj obrt i mnogi drugi obrti će se ugasiti. Naše cijene nisu jednake ujutro, u podne i u dva sata popodne. Naš način poslovanja iziskuje potpuno drugačiji način oporezivanja koji treba biti jednostavniji, kazala je Birkić, dodajući i to kako im se nitko nije javio iz Grada, po pitanju osiguravanja interneta i struje za kase.

– Sami smo se snašli, imamo kase, ali ih ne želimo upotrijebiti jer to nije pravi način za naše poslovanje. Rad na kiši, suncu, dogovor oko cjenkanja – kako će se to urediti?

Pravni zastupnik SSSH Vedran Uranija kazao je kako bi po procjeni djelatnika zelene tržnice i ribarnice uvođenje fiskalizacije značilo gašenje najmanje 50 posto obrta u startu, a naposljetku i svih drugih obrta:

– Samo jedan mali broj obrta je prihvatio fiskalizaciju i to treba respektirati. No ogroman broj, kako u Zadru tako i u drugim gradovima, protivi se fiskalizaciji i po našem mišljenju to je opravdano, jer bi uvođenje fiskalizacije značio ogroman gubitak radnih mjesta. Time se krše radna prava, ali i europske norme. Jer nigdje u Europi na zelenim tržnicama i ribarnicama se ne primjenjuju mjere fiskalizacije, kazao je Uranija dodajući kako prodavači žele plaćati porez, no da to bude porez kroz paušal koji je standard u Austriji, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i sl. Ova tržnica je zadarski lokalni brend i uvođenje fiskalizacije značilo bi njenu propast, zaključio je Uranija dodajući kako će, ukoliko ovaj prosvjed upozorenja ne poluči željeni rezultat, najavljuje odlazak u Ministarstvo financija skupa s ostalim djelatnicima zelenih tržnica i ribarnica iz drugih hrvatskih gradova.

I dok je zadarska tržnica, osim rijetkih izuzetaka, odlučila je ignorirati najnovije mjere, na zadarskoj ribarnici su već vidljive fiskalne blagajne, no bez korištenja. Čeka se rezultat prosvjeda.

– Mi nemamo apsolutno nikakvih uvjeta za raditi. Kako da tipkamo po kasi, na koji način? Smatramo da se može napraviti neki paušal, ne bježi nitko od toga ali fiskalizacija kod nas, to je nemoguće, smatra prodavačica Jasminka Lončar.

Izvor: Zadarski list