fbpx

Počela je Noć punog miseca

Bit će tune, hobotnice, puža, fritula, liganja, janjetine, čičvarde, pršuta… Od samog nabrajanja već nam se otvorio apetit pa nema sumnje da će i mnogi domaći ljuti u subotu skoknuti do rive makar da kušaju jedan od specijaliteta

Donja riva, lijepa zadarska šetnica i park sa zelenilom, potpuno drukčija od riva ostalih dalmatinskih gradova, jučer je u popodnevnim satima počela poprimati lice koje će “nositi” i danas i sutra.

Počela je Noć punog miseca, manifestacija koja se lani nije održala i koja ove godine, prvi put, traje čak tri dana. Četvrtak i petak su rezervirani za ponudu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zanata, rukotvroina… Zašarenio se tako prolaz među stablima na rivi, a štandovi su ponudili ono čime se bave njihovi vlasnici – redom proizvode nastale iz običaja koje se trude održati, unaprijediti i svakako sačuvati od zaborava.

Moglo je i bolje

– Četvrtak i petak su bez posebnog programa, ali turiste jako zanima ponuda štandova kojih je ove godine pedesetak. Sve u svemu odaziv je dobar, ali je mogao biti i bolji. Osjeti se godina pauze, kazao nam je Igor Bačić, predsjednik udruge Propela koja organizira ovu među turistima iznimno popularnu manifestaciju.

U subotu, sutra, slijedi prava špica. Ponudi zanata i običaja na štandovima na rivi, uz more, pridružit će se i bogata gastroponuda ove godine prvi put oslobođena ćevapa, pljeskavica i ostale spize koja na nijedan način ne simbolizira Zadar ni zadarski kraj.

U grad – pješice

Bit će tune, hobotnice, puža, fritula, liganja, janjetine, čičvarde, pršuta… Od samog nabrajanja već nam se otvorio apetit pa nema sumnje da će i mnogi domaći ljuti u subotu skoknuti do rive makar da kušaju jedan od specijaliteta.

Upravo zato znamo da će biti i – gužve. Preporučuje se zato svima koji mogu u grad doći pješice da to i učine, a onima koji iz udaljenijih kvartova ili nekog od mjesta u županiji da svoje automobile ostave na pristojnoj udaljenosti od centra kako ne bi zapali u gužvu i samim time sebi možebitno pokvarili ugodnu i ukusnu Noć punog miseca.

Izvor: Zadarski list