fbpx

Počinju Glazbene večeri u sv. Donatu

Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića uz sjajne soliste nastupit će pod zvijezdama u Zadru u utorak, 9. srpnja i tako svečano otvoriti 53. Glazbene večeri u Sv. Donatu.

Ovogodišnje, 53. Glazbene večeri u Sv. Donatu svečano će otvoriti Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a
pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića uz ugledne vokalne umjetnike kao što su Valentina Fijačko, Martina Zadro, Dubravka Šeparović Mušović, Domagoj Dorotić, Ljubomir Puškarić, Ivica Čikeš i Giorgio Surian.

Više od 150 glazbenika na velikoj pozornici na zadarskom Forumu pred Sv. Donatom slavit će 200. obljetnicu rođenja dvaju velikana opernog stvaralaštva – Giuseppea Verdija i Richarda Wagnera. Program koji će izvesti dio je ovogodišnjeg koncerta Opera pod zvijezdama koji se tradicionalno održava na zagrebačkoj Šalati.

U glazbenom spektaklu sudjelovat će 170 članova Simfonijskog orkestra i zbora HRT-a. Glazbene večeri u sv. Donatu traju do 14. kolovoza, a na programu je 11 koncerata koji će se, osim na Forumu, održavati u sv. Donatu i
klaustru sv. Frane. Završit će u katedrali Mozartovom Velikom misom u izvedbi Zadarskoga komornog orkestra i Slovenskoga komornog zbora pod ravnanjem Ivana Repušića.
Zvijezda ovogodišnjih večeri bit će Danac Lars Urlik Mortensen, dirigent okićen Grammyjem i mnogim međunarodnim nagradama, a u Zadru će nastupiti s EUBO – Baroknim orkestrom Europske unije. Po riječima Jurice Šoše, ravnatelja najpoznatije zadarske kulturne manifestacije, Glazbene večeri nastavljaju njegovati muzikološki trud maestra Ede Mičića koji u arhivu otkriva zadarske stare majstore i prilagođava ih za modernu izvedbu.
Na repertoaru ovogodišnjih večeri naći će se i renesansna glazba Monteverdija, Palestrine, Byrda i drugih, koju će izvesti ansambl za ranu glazbu Marco Polo pod vodstvom Ante Milića. Vokalni kvartet Cantores Maruli izvest će projekt Marina Kapora Kaporela, nazvan Priča o Marku Maruliću, a jedna će večer biti posvećena i Milki Trnini, jednoj od najvećih hrvatskih i svjetskih opernih umjetnica. Tom će prigodom Dubravka Šeparović-Mušović u pratnji pijanista Đorđa Stanettija izvesti djela Wagnera, Schönberga i Gotovca.

Izvor: HRT Zadar