fbpx

Poljake bura zatočila na Školjiću kod Ražanca

Zadarska policija sinoć je oko 22 sata primila dojavu iz Centra za traganje i spašavanje da se na otočiću Školjić kod Ražanca nalazi dvoje Poljaka. Jaka bura zatočila ih je na otočiću cijelu noć. Oduskane su i dvije jahte koje je također bura “bacila” na kraj kod Vira i Paga.

Kod Ražanca je završena akcija spašavanja dvoje poljskih državljana koji su se jučer gumenjakom otisnuli na more po jakoj buri. Zadarska policija sinoć je oko 22 sata primila dojavu iz Centra za traganje i spašavanje da se na otočiću Školjić kod Ražanca nalazi dvoje Poljaka – potvrdio nam je glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.

“Zbog jakih udara bure sinoć nije bilo moguće prići otočiću niti policijskim plovilom niti plovilom lučke kapetanije, pa će se sada ponovo pokušati doći do njih. otočić Školjić udaljen je od kopna otprilike jednu nautičku milju. To nije toliko daleko ali ljudi su očito tamo zapeli i ne mogu natrag.”

Iz ministarstva Mora je priopćeno o još dvije nesreće na ,moru zbog bure.

S otočića Ražanac Mali u Velebitskom kanalu jutros su spašena dva poljska državljanina koji su na gumenjaku jučer otplovili u ribarenje, a koji se zbog jake bure i visokih valova nisu mogli vratiti na kopno. U sinoćnju potragu Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja uputila je više plovila, no ni jedno do jutros nije moglo prići otočiću.

Nestanak je prijavljen iz mjesta Šibuljine koji se nalazi na obali kopna podno Velebita, uz napomenu da su turisti zarobljeni na otočiću Ražanac Veli.

Potraga je noćas iza 23 sata prekinuta do smirivanja vremena, a jutros oko 7 sati na koćarici „Manko“ kapetan Lučke ispostave Starigrad pronašao je nestale turiste na otočiću Ražanac Mali, te ih dovezao do Starigrada. Turisti su neozlijeđeni, po dolasku u Starigrad pregledali su ih djelatnici Hitne medicinske pomoći. Gumenjak je oštećen i ostao je na otočiću.

Tvrtka Emergensea jutros je odsukala jahtu „Franka“ koja se noćas nasukala u Privlačkom zatonu u uvali Prezida, a nakon toga i gliser s dvoje njemačkih državljana ispred Povljane na Pagu. Uzrok nasukanja su jaka bura i loše sidrenje plovila.

Vijest o nasukanju jahte javio je vlasnik jahte i tvrtke za najam plovila „Asta Yachting“, a turisti s glisera sami su u pomoć pozvali Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru.

 Izvor: HRT Zadar