fbpx

Porezna uprava neće odustati od pojačanog nadzora

Porezna uprava neće odustati od pojačanog nadzora i nastavit će s uvođenjem reda u prometu gotovinom i suzbijanjem sive ekonomije, ističe se u priopćenju objavljenom na internet stranicama Ministarstva financija.

“Porez se mora platiti i unatoč zastrašivanjima neće se odustajati od pojačanog nadzora. Inspektori Porezne uprave, koji provode nadzor, imaju punu potporu Ministarstva financija i zaštitu rukovodstva u slučaju neugodnosti”, naglašavaju iz Ministarstva u priopćenju u kojem ponavljaju i jučer objavljene podatke o rezultatima fiskalizacije.

Naime, iz Ministarstva su, na upit o postupanju pojedinih poreznih inspektora u vršenju nadzora, naročito u nekim jadranskim gradovima, te izjava nekih ugostitelja i vlasnika radionica da će audio i video snimkama potkrijepiti ponašanje inspektora, najavili da će dopuniti svoje prijašnje priopćenje.

Ističu da će Porezna uprava i dalje provoditi nadzor primjene odredbi Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, i to još većim intenzitetom, posebice na Jadranu.

Porezna uprava će nastaviti s uvođenjem reda u prometu i suzbijanjem sive ekonomije “unatoč ozbiljnim prijetnjama državnim službenicima i njihovim obiteljima te svim ostalim neugodnostima koje svakodnevno trpe od strane obveznika, koji za razliku od većine, ne poštuju Zakon”, ističu iz Ministarstva financija.

Ujedno pozivaju građane da i dalje provjeravaju račune putem interneta, a sve nepravilnosti dojave kontakt centru ili dolaskom u lokalnu ispostavu Porezne uprave.

U priopćenju se ponavlja kako je usporedba PDV obrazaca ovogodišnjeg i prošlogodišnjeg svibnja pokazala da su fizičke osobe, uglavnom ugostitelji, prikazali isporuke uvećane za 59,2 posto, dok su male pravne osobe prikazale promet veći za 35,8 posto.

Ukupne isporuke kod svih djelatnosti obuhvaćenih s tri faze fiskalizacije povećane za 18,3 posto, navode iz Porezne uprave i pritom ocjenjuju da fiskalizacija u prometu gotovinom i dalje daje dobre rezultate.

 Izvor: Zadarski list