fbpx

Poruka zemljama regije: EU neće primati nove članice barem do 2020. godine

Slabe su šanse da će ostale zemlje balkanske regije u Europsku uniju ući prije 2020. godine. Štoviše, vjerojatno će morati čekati i duže od toga.

Kako javlja izvjestiteljica iz Bruxellesa za Deutsche Welle, dužnosnici EU nemaju namjeru primati nove članice prije kraja ovog desetljeća. Neslužbeno se od diplomatskih izvora, piše Deutsche Welle, da bi u narednih deset godina u EU mogle ući tri nove članice, a da bi cijela regija mogla biti primljena do 2025. ili 2030. godine.

Ništa od novog proširenja do kraja desetljeća

“Nije vrijeme za smjele poteze. Nakon ulaska Hrvatske generalni je trend, i žao mi je zbog toga, tzv. konsolidacija unutar same Unije. To znači da do novog proširenja vjerojatno neće doći u ovom desetljeću”, kaže Maria Eleni Koppa, izvjestiteljica Europskog parlamenta za proširenje.

Koppa kaže kako se realno može predviđati da će Srbija u prvoj polovici 2014. otvoriti pregovore, te da će Albanija krajem godine dobiti status kandidata za članstvo u EU. “Za ostale nisu predviđena bitnija događanja”, kaže Koppa.

U Europskoj uniji svi se slažu, piše Deutsche Welle, da je u zadnjih deset godina u regiji došlo do napretka, a kao dva najveća izazova na Zapadnom Balkanu vide pitanje imena Makedonije i nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, za čiju će političku situaciju u EU reći da se nije popravila još od Solunskog summita 2003. godine.

Hrvatska ohrabrenje za regiju

Istovremeno se ukazuje na potrebu uspostavljanja zdrave demokracije u regiji, na nedostatke u oblasti vladavine prava, na korupciju i kriminal, slobodu izražavanja i etničke i bilateralne probleme koji i dalje postoje. Povrh svega, na dnevni red dolazi i pitanje ekonomske stabilnosti.

“Došlo je vrijeme da s rada na miru i stabilnosti pređemo na polje ekonomije. Sve je u ekonomiji – ako nas vide kao jednake, unutra smo, ako ne, nismo”, kaže Goran Svilanović, glavni tajnik Savjeta za regionalnu suradnju, koji ulazak Hrvatske u EU vidi kao ohrabrenje za čitavu regiju:

“Mi to vidimo kao ogromno ohrabrenje, kao činjenicu da je članstvo moguće. Ako mogu oni, što ne bi mogli i mi. Možda će nam biti potrebne godine, ali to nam je usprkos svemu dostupno”.

Izvor: Index.hr