fbpx

Povezivanje obrazovanja odraslih diljem Europe

Uz neprestane tehnološke i globalizacijske promjene, obrazovanje je neophodan proces koji traje cijeli život, a Grundtvig je jedan od potprograma koji potiču inkluziju odraslih u obrazovni sustav te time i na tržište rada

Radni sastanak multilateralnog susreta gdje će sudjelovati profesori i studenti iz Italije, Njemačke, Latvije, Rumunjske i Španjolske održat će se u multimedijalnoj dvorani Gimnazije Juraj Baraković u Zadru, 7. srpnja 2013. godine od 10 do 12 sati.

Naime, Pučko otvoreno učilište „Mencl” iz Zadra sudjeluje od 2012. godine u programu za cjeloživotno učenje, točnije u potprogramu pod nazivom Grundtvig, koji provodi Agencija za mobilnost i programe Europske unije. Grundtvig omogućuje suradnju između ustanova povezanih s obrazovanjem odraslih diljem cijele Europe. Program je namijenjen općem obrazovanju odraslih, stjecanju znanja i vještina pomoću kojih se lakše suočiti s raznim organizacijskim i poslovnim izazovima te poboljšanju opće kvalitete života. Sudjelovanjem u Grundtvigu, korisnicima se i u kasnijoj životnoj dobi pruža prilika za učenjem i usavršavanjem.

Uz Učilište Mencl, u ovom projektu sudjeluju i obrazovne institucije iz Italije, Njemačke, Španjolske, Rumunjske, Sjeverne Irske i Latvije. Prvi susret s europskim kolegama, upoznavanje i razmjena iskustava, bio je u listopadu 2012. u Italiji (Massafra), a u srpnju ove godine Učilište Mencl bit će domaćin susreta.

Uključivanje odraslih osoba u obrazovni sustav bitan je pokazatelj socijalnog i gospodarskog napretka nekog društva. Uz neprestane tehnološke i globalizacijske promjene, obrazovanje je neophodan proces koji traje cijeli život, a Grundtvig je jedan od potprograma koji potiču inkluziju odraslih u obrazovni sustav te time i na tržište rada.

Cilj programa za cjeloživotno učenje je stvoriti napredno društvo znanja, održivi ekonomski razvoj, veći broj kvalitetnijih poslova te jaču društvenu koheziju u Europskoj uniji. Program potiče suradnju obrazovnih institucija širom Europe, mobilnost sudionika obrazovnog procesa, razvijanje tolerancije i multikulturalnosti i sl.

Glavni cilj ovog projekta je motivirati učenike na učenje stranih jezika kroz film te stjecanje novih znanja o povijesti, politici i Europi s druge točke gledišta. Štoviše, projekt omogućuje sudionicima da upoznaju nove ljude, da izmjenjuju iskustva, da se bore protiv stereotipa te da prevladaju moguće rasne i ksenofobne osjećaje.

Izvor: Zadarski list