fbpx

Pozivu Obradovića teško se ne odazvati

Hrvatski košarkaši na radu u inozemstvu protekle sezone su definitivno osvjetlali obraz nacije vrhunskim predstavama i, uglavnom, glavnim rolama koje su imali na najtežim europskim terenima. Pa tako ova priča može krenuti od Ante Tomića koji je izabran u prvu petorku Eurolige na račun vrhunskih izvedbi u moćnoj Barceloni. Ništa lošiji nisu bili Marko Popović u Žalgirisu, kao ni Zoran Planinić i Krešimir Lončar u ruskom Khimkiju, a Roko Ukić odigrao je najzreliju sezonu u grčkom Panathinaikosu. U tu kategoriju spadaju i Rok Stipčević nezamjenjiv u Scavoliniju, Damjan Rudež koji je briljirao u Zaragozi. No nekako uz već spomenutog Tomića najveći iskorak u košarkaškom smislu napravio je Zadranin Luka Žorić. Iza njega je nikad bolja sezona koju je proveo u Unicaji, iz Malage te je tamo nakon samo dvije godine postao igrač na kojem planiraju izgraditi još jaču momčad s izraženom ambicijom napadanja samog euroligaškog vrha. No kako to u profesionalnom sportu obično biva, vrhunske izvedbe koje je Žorić ove sezone u kontinuitetu pokazivao nisu ostale nezamijećene, pa je nedavno u medijima osvanula informacija kako je za njega zainteresiran, vjerojatno najveći i, najtrofejniji europski trener Željko Obradović koji će od sljedeće sezone predvoditi megamomčad turskog Fenerbahce Ülkera. Luka, koji je trenutačno na radnom odmoru u Zadru, nije nimalo demantirao tu informaciju već je potvrdio da kontakti s Turcima već neko vrijeme postoje.

– Glupo mi je izlaziti u javnost s izjavama da sam već u Fenerbahceu kad nisam. No mogu potvrditi da određeni kontakti između mene i njih postoje. Ne želim lagati i kazati da me nije zaintrigirao interes velikoga trenerskog imena kao što je Željko Obradović. Ono što mogu kazati o tome jest da produljenje ugovora s Unicajom ne dolazi u obzir. Hoće li me u Malagi odlučiti prodati i zaraditi nešto dok ne postanem slobodan igrač, ili će se odlučiti da odigram još ovu sezonu kod njih, pa da na kraju kao slobodan igrač mogu birati novu sredinu to ćemo tek vidjeti narednih dana kad se završe razgovori s predstavnicima Unicaje. Svakako, na poziv Obradovića teško je ne odazvati se.

Na individualnom planu pokazali ste da ste sigurno u Top 5 centara Europe. Odlična igra u kontinuitetu. Svih 34 utakmica u španjolskom prvenstvu te svih 24 utakmica u Euroligi. Uz fenomenalan učinak oko 12 poena, pet skokova te jednom blokadom u prosjeku.

– Sezona koja je iza mene je bila najzrelija u karijeri. Imao sam kontinuitet forme na visokoj razini kao i kontinuitet minutaže, tako da mi se sve vrhunski poklopilo. Mislim da sam čak u ovom euroligaškom dijelu bio bolji negoli u prvenstvu. Dva puta sam doživio veliko priznanje postavši igrač kola Eurolige, što je veliko dostignuće za jednog košarkaša. Bilo bi tih titula igrača kola i više od dvije da nije pravilo Eurolige da igrač iz poražene momčadi, unatoč najvećem valorizacijskom indeksu, ne može biti igrač kola. No bez obzira na sva ta priznanja, koja definitivno laskaju, imao sam tijekom cijele godine taj unutarnji osjećaj da sam fizički i mentalno spreman za sve izazove što mi je ulijevalo veliku količinu samopouzdanja na terenu.

Primjetno je da ste u odličnoj fizičkoj formi. Više od 60 utakmica u dvije najjače lige svijeta nakon NBA, prošlo je bez ijedne ozljedice. Očito znate neki čarobni recept?

– Recept nije čaroban već jednostavan, a opet s druge strane jako težak i naporan. Dugo vremena već surađujem s kondicijskim trenerom i trenerom reprezentacije Lukom Milanovićem. Praktički, po završetku sezone u Malagi nisam prestao trenirati, već sam u suradnji s Milanovićem, prvo u Zagrebu, pa sada u Zadru nastavio taj zacrtani program individualnog rada. Tako da u tome leži sva tajna moje spremnosti i na najteže zahtjeve koje postavlja pred mene težak ritam, u sigurno najjačoj konkurenciji svjetske košarke nakon naravno NBA lige. Potvrda tog kvalitetnoga individualnog rada je u podatku da u posljednjih pet godina nisam pretrpio ni manju, a kamoli neku veću ozljedu.

Izvor: Zadarski list