fbpx

“PROVJERITE VJERODOSTOJNOST I BROJ POTPISA INICIJATIVE U IME OBITELJI” Sabor naložio Vladi kontrolu i prebrojavanje

Sabor je danas zaključkom zatražio od Vlade da provjeri broj i vjerodostojnost potpisa birača prikupljenih u sklopu inicijative ‘U ime obitelji’.

Inicijatori traže da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene, a Saboru su u lipnju predali gotovo 750 tisuća potpisa potpore toj inicijativi.

Rok u kojem bi Vlada trebala provjeriti potpise Sabor nije utvrdio.

Od organizatora inicijative zatraženo je da se očituju je li dio zahtjeva za raspisivanjem referenduma u kojem se navodi ustavna odredba u koju bi trebalo ugraditi definiciju braka zahtjevu pridodana prije ili nakon prikupljanja potpisa.

Sabor je donio Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji jedinicama lokalne samouprave uvodi obvezu uspostave odvojenog prikupljanja posebnih kategorija otpada.

Gradovi i općine prikupljanje komunalnog otpada naplaćivat će razmjerno količini predanog otpada, prema njegovoj masi ili opsegu posude.

Donesen je i novi zakon o željeznici, koji će omogućiti liberalizaciju tržišta željezničkih usluga te Zakon o eksploataciji ugljikovodika, koji bi, po najavama iz Vlade, trebao omogućiti ulazak svjetskih energetskih kompanija i ekspanziju u eksploataciji nafte i plina.

Zastupnici su time zaključili 8. sjednicu, započetu još u travnju, a u svojim klupama ponovno će se okupiti sredinom rujna.

Predsjedavajući Nenad Stazić napomenuo je da tijekom ljetne stanke obveze zastupnika ne prestaju.

Izvor: Jutarnji list