fbpx

Radnice Adrije u ponedjeljak prosvjeduju pred Ministarstvom rada

Radnice Adrije Zadar 1 d.o.o., njih 76 s područja Benkovca i Knina, u ponedjeljak prosvjeduju pred Ministarstvom rada u Zagrebu kako bi ukazale na neučinkovitost institucija i svoj nezavidan položaj. Plaću nisu primile već 11 mjeseci

Obeshrabrene radom zadarskih institucija 76 radnica Adrije s područja Benkovca i Knina, koje već 11 mjeseci ne primaju plaću i kojima su pogažena radnička ali i ljudska prava, u ponedjeljak kreću na put u Zagreb tražiti pravdu pred Ministarstvom rada i mirovinskog sustava.

Radnice su preko sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske najavile miran prosvjed, a predsjednik sindikata Šimo Orešković o nezavidnom položaju radnica zadarske riboprerađivačke tvrtke Adria Zadar 1 d.o.o. obavijestio je i resornog ministra Miranda Mrsića.

– Radnice su dovedene u bezizlaznu situaciju i na rub egzistencije. Izgubile su svako povjerenje u rad institucija pa su predvođene ovim sindikatom odlučile na sve nepravilnosti, tromost sustava kad su u pitanju obični, mali ljudi i izvrgavanje zakona njima na uštrb na to upozoriti i hrvatsku javnost mirnim prosvjedom pred Ministarstvom rada – poručili su iz sindikata PPDIV.

Iz sindikata PPDIV zatražili su pomoć iz resornog ministarstva pred kojim će se pojaviti u ponedjeljak u 10.30 sati.

Laciću za 45 dana produljen rok za predstečajnu nagodbu
Ministarstvo financija ispunilo je obvezu te je početkom tjedna dostavilo izmijenjeni plan za predstečajnu nagodbu koju je zatražila tvrtka Adria d.d., odnosno njezin vlasnik Miodrag Lacić. Kako je već dosta vremena proteklo Laciću je odobren i dodatni rok od 45 dana za realizaciju plana i pokušaj da prije svega vrati tvrtku u svoje ruke te nastavi s proizvodnjom. Sve to preduvjet je za opstanak ove nekoć najmoćnije riboprerađivačke tvrtke na Sredozemlju te očuvanje 300-tinjak radnih mjesta u ova krizna vremena.

 Izvor: Zadarski list