fbpx

Rasprodaja: “Tankerska” se vraća u 1963. godinu

Suočena sa snažnom i dugotrajnom poslovnom neverom, zadarska kompanija “Tankerska plovidba” ovih je dana zaključila prodaju još dvaju brodova, oba izgrađena 2000. godine: Rusima je prodano “Diklo“, dok će vjerojatno u grčkom vlasništvu ubuduće ploviti tanker “Kornati“.
Kako neslužbeno doznajemo, od spomenutih poslova, koji su sklopljeni još proljetos, hrvatski bi brodar trebao uprihoditi oko 18 milijuna dolara, odnosno oko 105 milijuna kuna, ali upravo je lanjski gubitak od pola milijarde kuna, ponajprije prouzročen višegodišnjom krizom na globalnom tržištu tekućih tereta, bio ključan povod prodaji četvrtog i petog zadarskog broda u proteklih 16 mjeseci.

Kada se tome pridoda i činjenica da je u veljači otkazana gradnja jednog od dvaju ugovorenih tankera u južnokorejskom škveru SPP, te nedavno odstupanje cjelokupne Uprave predvođene Lenkom Milinom, jasno je da “Tankerska plovidba“ prolazi kroz najteže dane u svojoj novijoj povijesti.

Kupci iz Murmanska

U floti drugog po veličini hrvatskog brodara trenutačno plovi 14 brodova, ukupne nosivosti oko 1,05 milijuna tona, čija prosječna starost iznosi nešto manje od šest godina, uz samo dva broda starija od 10 godina.

No, istodobno je to po “tonaži“ najmanji kapacitet zadarskog brodovlja od davne 1994. godine, a po broju brodova to znači povratak 50 godina unatrag, iako taj dio statistike nije usporediv jer je tadašnja ukupna nosivost “Tankerske“ iznosila tek oko 10 posto današnje.

Dosadašnje “Diklo“ u južnokorejskoj luci Pohang preuzet će posada malteškog brodara “Breeze Navigationa“, iza koje stoji kompanija “Koma Shipping Services“ iz ruskoga grada Murmanska.

Zanimljivo je spomenuti da je maltešku tvrtku još 90-ih godina osnovao splitski “Jadroplov“ i ona je bila formalni vlasnik broda “Šolta“, koji su 2002. zajedno s “Breeze Navigationom“ otkupili Rusi.

‘Kornati’ kupljeni od Grka

Tanker “Kornati“, nosivosti 103.368 tona, koji su Grci kupili za oko 10 milijuna dolara, izgrađen je 1999. godine u poljskoj Gdyniji pod imenom “Caithness“ za norvešku kompaniju ITM. Početkom 2003. godine preselio se u flotu “Tankerske“ i ponio je ime jadranskog otočja kao prvi i zasad jedini hrvatski teretni brod pod tim nazivom.

‘Diklo’ ide za blizancem

Brod za prijevoz sipkih tereta “Diklo“, nosivosti 27.321 tonu, izgrađen je 2000. u Argentini pod imenom “Calanda“ za švicarski “Masaatlantic“, a Zadrani su ga kupili prije devet godina zajedno s brodom blizancem “Alpinom“, kasnijim “Novigradom“, koji je prodan prije dva mjeseca.

Izvor: SD