fbpx

Samo će se rijetkima ispuniti dječački (djevojački) san

Prvi put u povijesti Pilotske škole Hrvatskog ratnog zrakoplovstva selekciji za zvanje vojnog pilota pristupilo je čak četvoro kandidata iz Zadarske županije. Od preko 120 mladića i djevojaka koji su se prijavili za školovanje, njih svega sedam je ušlo u selekcijski postupak. Zadarske »boje« branit će: David Knežević iz Škabrnje, Filip Živaljić i Anamaria Ćurković iz Zadra te Jakov Buturić iz Sali. Zanimljivo je da je selekciji pristupila još jedna žena, Sara Pecirep iz Šibenika.

Vrlo stroga zdravstvena komisija izabrala ih je prvenstveno zbog činjenice da posjeduju osnovne preduvjete koje traži sigurnost upravljanja letjelicom. Kako nam je rekla psihologinja, bojnica Stela Živaljić, kandidati najviše otpadaju na psiho-testovima, a cijeli postupak selekcije postavljen je na takvim znanstvenim temeljima da se procjena zdravstvene komisije i nastavnika letenja koji ocjenjuje ponašanje kandidata u avionu, skoro uvijek podudaraju. Iako mnogima teško padne »padanje« na selekciji, bitno je, kaže bojnica Živaljić, da kandidat koji ne prođe postupak selekcije shvati da je to za njegovo dobro jer bi u protivnom doveo u pitanje ne samo avion kojim upravlja, nego svoj život i živote drugih.

No ova generacija, sudeći po izjavi voditelja selekcije bojnika Nenada Hasneka, možda je i najbolja do sad. To se odmah vidjelo na prvom letu zrakoplovom Zlin 242 L. Svi kandidati imali su prilike upravljati avionom, iako mnogi od njih prije toga nisu vozili niti osobni automobil.

– To je zato da se vidi osjećaj za palicu i snalaženje u kabini zrakoplova. Inače, radi optimizacije, selekcijsko letenje je s nekadašnjih 12-13 sati smanjeno na 9 sati letenja. Također, selekcijsko letenje i vojno kampiranje, za razliku od mojih vremena, obavlja se prije upisivanja na Fakultet prometnih znanosti u Zagrebu. Najteže je u prva 2,5 tjedna kad kandidati neprestano moraju usvajati nove elemente letenja i pritom kontinuirano napredovati. Dakle, cijelo vrijeme moraju aktivno sudjelovati, a ne uživati u letenju, rekao je iz svog 12-godišnjeg iskustva nastavnika letenja, vrlo strogi bojnik Nenad Hasnek. Hasnek je poznatiji kao lijevi pratitelj u svjetski poznatoj akro-skupini Krila Oluje, koja je isti dan proslavljala 9. obljetnicu prvog leta.

Svih sedmero kandidata za selekcije poklonilo je ovo ljeto svojoj želji da postanu vojni piloti. Ako prođu selekcijsko ljetovanje, čeka ih i vojni kamp u kojem će se, kao budući časnici Oružanih snaga RH upoznati s osnovama vojničkog života. Nakon toga slijede dvije godine Prometnog fakulteta i otprilike isto toliko Pilotske škole. Nekad izuzetno strog kriterij školovanja je malo ublažen, jer je i Pilotska škola potpala pod »bolonju«. No sve kandidate i dalje čeka čega težak put do onog dana kad će možda sjesti u neke bolje i novije zrakoplove od onih koje trenutno ima Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Izvor: Zadarski list