fbpx

“Samo slučajnost”: Haška presuda Karadžiću za genocid na Europski dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

Sutra, 11. srpnja, na Europski dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici Haški sud izriče presudu po žalbi Radovana Karadžića.

Glasnogovornica tajništva i sudskih vijeća ICTY-a Magdalena Spalinska rekla je da datum presude nema veze s godišnjicom pokolja u Srebrenici.

Sud se očituje o žalbi kojom je Karadžić tražio izricanje oslobađajuće presude, a Spalinska kaže da, uzimajući u obzir strategiju okončanja rada Haškog suda koju je naložilo Vijeće sigurnosti UN-a i pravo optuženih da im se sudi bez nepotrebnog odlaganja, Međunarodni sud izriče presude onda kada su one gotove.

“Nema dokaza za genocid”

Podsjećamo, Karadžić je 11. lipnja podnio zahtjev za izricanjem oslobađajuće presude po svim točkama optužnice u skladu s pravilom 98bis Pravilnika. Na ročištu održanom 28. lipnja 2012. Vijeće je izreklo oslobađajuću presudu po točki 1 Optužnice u kojoj se navodi da je Karadžić sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu s drugim članovima vodstva Srbije i bosanskih Srba koji su imali za cilj trajno uklanjanje bosanskih muslimana i bosanskih Hrvata iz općina u Bosni i Hercegovini u razdoblju od 31. ožujka 1992. do 31. prosinca 1992. provođenjem kampanje progona, koja je uključivala ponašanje na osnovu kojeg se vidjela namjera počinjenje genocida.

U tom pogledu, Vijeće je zaključilo da nema “dokaza, čak i ako bi bili u potpunosti prihvaćeni, koji bi mogli podržati osudu za genocid u tim općinama prema članu 4(3) Statuta”.

Tužiteljstvo je 25. rujna 2012. uložilo žalbu na oslobađajuću presudu, nakon čega je Žalbeno vijeće saslušalo usmene podneske u vezi sa žalbom 17. travnja ove godine, javlja Klix.ba.

Bivši predsjednik Republike Srpske, vođa Srpske demokratske stranke (SDS) i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba (VRS) optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona ili običaja ratovanja počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

“Ako Karadžić sutra bude oslobođen, to će biti uvod u novi genocid”

Bivši logoraš i osnivač udruženja Čuvari Omarske Satko Mujagić rekao je u izjavi za agenciju Anadolija kako se nada da će žalba Haškog tužiteljstva na oslobađanje Karadžića biti usvojena zbog toga što se radi samo o međupresudi o tome da li je bilo dovoljno elemenata za nastavak procesa po optužnici o genocid u ostalim bh. općinama, osim Srebrenice.

“Međutim, ništa me ne bi iznenadilo, pa ni odbijanje žalbe jer je predsjedavajući Vijeća Theodor Meron. Ako žalbu odbiju, to bi bila nagrada ne samo Karadžiću za obavljen posao, nego i poruka svim budućim klonovima Hitlera: ‘Doviđenja do sljedećeg genocida’. Jer u slučaju Karadžić postoji toliko dokaza da nije potrebno biti pravnik da se vidi da su svi elementi genocida u Prijedoru i ostalim općinama ispunjeni, od genocidne namjere do masovnih ubojstava, zatvaranja u logore, silovanja… To je najbolje dokumentiran genocid u povijesti po riječima uglednog britanskog povjesničara Marka Atile Hoarea”, rekao je Mujagić.

Žrtve posebno strahuju jer će konačnu odluku donijeti predsjednik Haškog suda, sudac Meron, koji je prošlog mjeseca došao u žižu svjetske javnosti nakon optužbi danskog suca Frederika Harhoffa da Haški sud pod Meronom ne dijeli pravdu, već provodi političke odluke.

Danski mediji objavili su privatno pismo u kojem sudija Harhoff izražava veliku zabrinutost zbog “promjene tribunalovog kursa pod pritiskom vojnog establišmenta nekih utjecajnih zemalja” , kojima je podlegao predsjednik suda Meron.

Izvor: Index.hr