fbpx

Šime Pavlović: Jamstvo ne može biti zamjena za istražni zatvor osobi uhićenoj temeljem EU naloga

Nakon što je Milan Baković uhićen, određen mu je pritvor, ali i jamčevina od 4,9 milijuna kuna isplatom koje bi se mogao braniti sa slobode. No to se kosi sa Zakonom o suradnji sa zemljama EU, kaže jedan od najvećih hrvatskih autoriteta za kazneno pravo mr. Šime Pavlović

Europski uhidbeni nalog temeljem kojeg je zadarski poduzetnik Milan Baković (41), prije osam dana završio iza rešetaka, zaintrigirao je zadarsku javnost, a sucima Županijskog suda u Zadru zadao poprilično muke. Zadarski “jet seter” Baković, kojeg njemački sud traži zbog kaznenog djela razbojništva, odnosno zbog 29 kaznenih djela pljačke i oružane pljačke u nekoliko njemačkih gradova, prvi je takav slučaj za ovdašnje sudstvo pa se, izgleda, potkrala i proceduralna pogreška. Naime, nakon što je Baković uhićen i saslušan njemu je određen pritvor, ali i jamčevina u iznosu od 4,9 milijuna kuna, što se zapravo kosi sa Zakonom o suradnji sa zemljama Europske unije. Da je to tako, potvrdio nam je i pisac više stručnih knjiga iz područja kaznenog prava, legendarni zadarski odvjetnik Šime Pavlović.

– U hrvatskom kaznenom procesnom pravu jamstvo se određuje samo ako je istražni zatvor određen iz razloga navedenih u članku 123. st. 1. točkama 1. do 4. Zakona o kaznenom postupku. Jamstvo ne može biti zamjena za istražni zatvor određen temeljem Okvirne odluke Vijeća Europske unije o europskom uhidbenom nalogu i postupcima predaje između država članica od 13. lipnja 2002. Sadržaj Europskog uhidbenog naloga ne može se mijenjati propisima i odlukama unutarnjeg prava članica Europske unije – pojašnjava Pavlović naglašavajući kako je Europski uhidbeni nalog mjera kojom se među članicama Unije uvodi dosada nepoznat oblik suradnje država članica i afirmira načelo uzajamnog priznanja sudskih odluka u kazneno pravnom području. Na taj se način, ističe Pavlović, u međunarodno kazneno pravo uvodi načelo uzajamnog priznanja sudskih odluka, a Okvirna odluka o europskom uhidbenom nalogu kao njihov provedbeni instrument.

Inače, Izvanraspravno vijeće Županijskog suda sastat će se u srijedu 10. srpnja, kako bi odlučilo o ekstradiciji, odnosno predaji Milana Bakovića njemačkom pravosuđu radi daljnjeg procesuiranja vezanog uz kaznena djela koja je po dostavljenim podacima počinio u vremenu od 3. rujna 2001. godine pa do 27. prosinca 2002. godine. Po dostupnim informacijama riječ je o oružanim prepadima, krađama i raznim drugim imovinskim deliktima među kojima je i pljačka draguljarnice iz koje je odnio vrijedan nakit. Do srijede bi iz Njemačke na adresu Županijskog suda u Zadru, u Ulici braće Borelli, trebali stići i dodatni, naknadno zatraženi dokumenti za pojašnjenjem ovog slučaja.

 Izvor: Zadarski list