fbpx

Smeta nam kad zbog nekoliko kuna u blagajni pečate kafić

Zatvaranje ugostiteljskih objekata, osobito u turističkoj sezoni, ima višestruki negativan aspekt, čak i na turistički ugled mjesta gdje objekt posluje

Hrvatski ugostitelji prvi su u nizu koji su se 1. siječnja suočili s novom vrstom poslovanja. S fiskalizacijom posluju dulje od pola godine. Iako je početno bilo negodovanja oko nespremnosti za novi sustav, on se provodi bez prekida. Ipak, nakon višemjesečne prakse, susrećući se pojedinim nelogičnostima obrtnici objedinjeni u Sekciji ugostiteljstva i turizma pri Udruženju obrtnika Zadar uputili su neke inicijative prema Hrvatskoj gospodarskoj komori tražeći da se one riješe. Jedna od njih je bila inicijativa protiv zatvaranja/pečaćenja poslovnih prostorija ugostiteljskih objekata, kaže Robert Kovačević, pročelnik Sekcije ugostiteljstva i turizma pri Udruženju obrtnika Zadar.

– Nakon uvođenja Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom, ali i pri nadzoru provedbe drugih poreznih propisa, kontrole ugostiteljskih objekata su sve češće. Na zadarskom, a i drugim područjima, zbog utvrđenih nepravilnosti određeni broj lokala novčano je kažnjen iznosima od 10 tisuća kuna pa naviše, te im je ujedno i izrečena mjera pečaćenja poslovnih prostora, najčešće na rok od pet dana.

– Smatramo da se djelatnici ugostiteljskih objekata prvenstveno trebaju baviti pružanjem kvalitetne ugostiteljske usluge gostima, a ne da radno vrijeme troše na suvišnu administraciju, poručili su zadarski ugostitelji, dodajući kako zbog navedenih razloga, članovi smatraju kako bi u inspekcijskom nadzoru trebalo tolerirati višak novca u blagajni u iznosu do 10 posto od ukupnog dnevnog prometa ugostiteljskog objekta i prilikom utvrđenih prekršaja izbjegavati izricanje mjera zabrane rada, odnosno pečaćenja poslovnih prostorija.

– U konačnici, vlasnik ugostiteljskog objekta u takvim slučajevima biva novčano kažnjen, a dodatnim zatvaranjem ugostiteljskog objekta nastaje puno veća materijalna šteta, ne samo za vlasnika ugostiteljskog objekta, nego i za djelatnike, ugostiteljski objekt, gradski i državni proračun, zaključuje Kovačević.

 Izvor: Zadarski list