fbpx

STIGLI PRVI EUROPSKI UHIDBENI NALOZI Policija dosad uhitila 24 od 28 lociranih osoba, ali Josipa Perkovića i još 18 neće

Sa prvim danom članstva Hrvatske u Europsku uniju na adresu MUP-a pristigla su ukupno 84 europska uhidbena naloga među kojima je i onaj Josipa Perkovića. No Perković i još 18 osoba mogu dalje neometano spavati jer, kako ističe glavni ravnatelj policije Vlado Dominić, po tih 19 naloga policija neće postupati jer (ne)djela datiraju prije famozne 2002. godine.

– Nalog za Perkovića je stigao u ponedjeljak, ali po njemu nećemo postupati. Od ukupnog broja pristiglih naloga, u utorak do 10 sati locirali smo 28 osoba te uhitili njih 24. Po svakom nalogu koji dođe ili ode, za policiju znači da postupati mora. Privesti ili ne nekoga Državno odvjetništvo ne može samo prosuđivati nego policija po nalogu postupa, provede istraživanje te je sve na sucu istrage Županijskog suda – istaknuo je prvi čovjek Ravnateljstva policije Vlado Dominić. O kojim se zemljama radi i o kojim kaznenim djelima za koja se sumnjiče 84 državljana hrvatske, ravnatelj policije nije otkrio.

I dok su uhidbeni nalozi pristizali u Lijepu našu prvog dana članstva u EU, glavni državni odvjetnik Mladen Bajić sa svojim zamjenicima te državnim odvjetnicima iz cijele Hrvatske i čelnicima policije sastančio je i razrađivao strategiju postupanja po istima.

– Informiran sam o sastanku svih državnih odvjetnika održanom u Ravnateljstvu policije. Od 28 lociranih osoba već je 22 privedeno i to je pokazatelj da Hrvatska svoje obaveze provodi i da će ih provodit i dalje. Zakon je jasan i usvojen u Saboru. Jasnu poruku je dao nedavno i sam premijer Zoran Milanović. Postupat će se i poštivati zakon – istaknuo je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Najviše uhićenih je na području PU bjelovarsko-bilogorske i to četiri zbog počinjene teške krađe, lihvarskog ugovora, trgovanja ljudima i uspostave ropstva. Nakon toga slijede istarska i međimurska policijska uprava sa po tri (ne)djela. Na području Istre su privedeni zbog prijevara, krađa, krivotvorenja dokumenata ali i nasilničkog ponašanja u krugu obitelji dok su u Međimurju ulisičeni zbog krivotvorenja novca i zloporabe povjerenja.

Po dva europska uhidbena naloga završila su u brodsko-posavskoj, osječko-baranjskoj, splitsko-dalmatinskoj, šibensko-kninskoj i zagrebačkoj policijskoj upravo i to zbog udruživanja u počinjenje kaznenog djela, pokušaja ubojstva i teške krađe te neovlaštene proizvodnje droga, ali i zbog krađa te krijumčarenja oružja.

Zbog trgovanja ljudima i ropstva jedna osoba uhićena je u vukovarsko-srijemskoj policijskoj upravi, na području zadarske uprave jedna zbog razbojništva, u primorsko-goranskoj također jedna i to zbog prijevare, a u krapinsko-zagorskoj lisice na ruke su stavljene jednoj osobi zbog nedozvoljenog držanja eksplozivnih tvari. Hoće li do kraja provedbe svih (pre)ostalih pristiglih naloga ostati pošteđene i ostale policijske uprave, znat će se vrlo brzo kao i zemlje iz kojih su europski uhidbeni nalozi pristigli.

Izvor: Jutarnji list