fbpx

Toksični otpad iz Srbije, umjesto u Kini, završio u Jadranskom moru?

Srpske vlasti istražuju sumnje prema kojima su ogromne količine toksičnih tvari iz nekih srpskih pogona, umjesto u Kini, završile negdje u Hrvatskoj, Grčkoj i Rumunjskoj, konkretnije i u našem Jadranu.

Najmanje 2000 tona veoma toksičnog otpada koji izaziva leukemiju izašlo je iz Srbije i krenulo prema Kini preko Hrvatske, Grčke i Rumunjske, objavio je prije nekoliko dana Kurir, ali se ne zna gdje je točno završilo. U tijeku je istraga u koju su se uključile i pojedine službe iz regije jer se sumnja da otpad nije ni stigao na odredište, već da ga je tvrtka “Pro-plast” iz Sremske Mitrovice ilegalno odložila u ovim državama. Najmanje 300 tona ovog otpada nalazi se u Srbiji.

Akciju je od početka vodila Uprava carina Srbije, u suradnji s Ministarstvom energetike, razvoja i zaštite životne sredine, s ministricom Zoranom Mihajlović na čelu, a nedavno su se uključili i policija i tužiteljstvo. Isporuke iz Srbije bile su upućene u luke u Konstanci, Rijeci i Solunu, pa je ugrožena cijela regija, pisao je Kurir.

U istragu se uključilo i naše Ministarstvo zaštite okoliša , iz kojeg za Novi List odgovaraju kako im je iz Ministarstva zaštite okoliša Republike Srbije potvrđeno da se provodi intenzivna istraga te će i naša inspekcija zaštite okoliša, u suradnji s Carinom RH i nadležnim tijelima u RH, također poduzeti odgovarajuće korake.

Direktor firme “Pro-plast” Predrag Racić za Kurir je kazao kako ima suglasnost Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine za izvoz cink-oksida u Kinu, i da u tome nema ništa nezakonito.

Izvor: Index.hr