fbpx

Udruga Franak: Izvršna vlast je podlegla pritiscima bankarskog lobija!

Udruge Franak, GONG, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije održale su konferenciju za medije i predstavile Otvoreno pismo upućeno institucijama RH i EU, u kojem se snažno protive pokušaju ugrožavanja temeljnih načela trodiobe vlasti. Reakcija je to na nedavni sastanak izvršne vlasti sa predstavnicima banaka na temu nepravomoćne presude, te na izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji je govoreći o implikacijama presude ustvrdio da presuda ne može ići u prilog naporima vlade za oporavak gospodarstva te da je Vladi stalo da se destabilizacija ne dogodi na bilo koji način.

Udruge Franak, GONG, Kuća ljudskih prava i Centar za mirovne studije pozivaju Vladu Republike Hrvatske, njezine članove i sve druge državne službenike i dužnosnike da se suzdrže od davanja paušalnih ocjena o potencijalnim ekonomskim učincima na hrvatsko gospodarstvo nakon pravomoćnosti prvostupanjske presude u “slučaju Franak”.

Otvoreno pismo upućuje se Vladi RH, predsjedniku RH, predsjedniku Sabora, Ministarstvu pravosuđa, Hrvatskoj udruzi sudaca, Ustavnom sudu, predsjedniku Saborskog odbora za zakonodavstvo, Europskoj komisiji, Odboru za zaštitu potrošača pri Europskom parlamentu i Nevenu Mimici, povjereniku Europske komisije za zaštitu potrošača.

“Nakon nepravomoćne presude u korist građana u slučaju Franak, svjedoci smo otvorenog pritiska bankarskog lobija na izvršnu vlast i javnost što držimo nedopustivim pritiskom na sudbenu vlast”, stoji u otvorenom pismu.

Predstavnici udruge Franak uz podršku GONG-a, udruge B.a.B.e. i Centra za mirovne studije upozoravaju da je izvršna vlast, na žalost, podlegla pritiscima bankarskog lobija. Dokaz tome je, kažu, i sastanak u Vladi s predstavnicima banaka čime se, tvrde, ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti. “Ne može se u trajanju postupka izvršna vlast sastajati s jednom od strana u postupku, a znakovito je i to što se o sastanku doznalo samo zahvaljujući medijima”, kažu iz udruge Franak.

Još su jednom osudili izjavu potpredsjednika Vlade Branka Grčića koji je nedugo nakon tog sastanka u Vladi otvoreno, kažu, stao na stranu banaka izjavivši da presuda u slučaju Franak ne može ići u prilog posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva. “Takav pritisak na sudbenu vlast u trenutku kada se očekuje nastavak procesa na višoj sudskoj instanci je nedopustiv i neodgovoran i možemo se samo nadati da će izvršna vlast spriječiti daljnje pritiske na sudbenu vlast i neovisnost pravosuđa. U suprotnom, obratit ćemo se Ustavnom sudu i Europskom sudu za ljudska prava”, poručuju iz udruge Franak.

“Ne želimo vjerovati da će Vlada ugroziti temelje ustavno pravnog poretka Republike Hrvatske”

Dragan Zelić iz GONG-a posebno je istaknuo: “Ne želimo vjerovati da će Vlada ugroziti temelje ustavno pravnog poretka Republike Hrvatske. Vlada mora učiniti sve kako bi otklonila percepciju utjecaja na sudbenu vlast. Potrebno je ohrabriti sudstvo da sudi neovisno i da odoli svim pritiscima. Poručujemo sudbenoj vlasti da se ničeg ne boji i da sudi prema zakonima i Ustavu Republike Hrvatske”.

Sadra Benčić iz Centra za mirovne studije poručila je: “Ovakvim izjavama izvršne vlasti dovodi se u pitanje pravo na pravično suđenje koje se ne može suspendirati zbog bilo kojeg nacionalnog interesa, a posebno ne ekonomskog”.

Otvoreno pismo izvršnoj vlasti

“Nakon nepravomoćne presude Trgovačkog suda u Zagrebu, donijete 4. srpnja 2013., protiv osam poslovnih banka u “slučaju Franak” kojom je presuđeno u korist građana/ki, u Hrvatskoj svjedočimo otvorenim pritiscima bankarskog lobija prema izvršnoj vlasti i javnosti.

Izvršna je vlast, nažalost, podlegla pritiscima, pa smo mogli čuti poruke kojima se pokušava izravno utjecati na sudsku vlast. Držimo to nedopustivim jer se ovakvim postupanjem ugrožava Ustavom zajamčena trodioba vlasti.

Naime, nedugo nakon sastanka Vlade Republike Hrvatske s predsjednicima Uprava dviju najvećih poslovnih banaka i guvernerom HNB-a, potpredsjednik Vlade Branko Grčić, spekulirajući o implikacijama presude, javno je izjavio: “To nam ne može ići u prilog, posebno u situaciji kada je dostupnost kredita jedan od ključnih aspekata za oporavak gospodarstva. Prema tome, stalo nam je da se destabilizacija ne dogodi na bilo koji način”. Ovom izjavom potpredsjednik Vlade RH otvoreno je stao na stranu bankarskoga lobija.

Komentiranje nepravomoćne presude s pozicije izvršne vlasti smatramo neodgovornim i nedopustivim. Pritisak na sudsku vlast i na javnost Republike Hrvatske u trenutku kad se očekuje nastavak sudskog proces na višoj sudskoj instanci, nedopustiv je oblik ponašanja u zemljama razvijene demokracije.

Potpisnice otvorenog pisma oštro će se suprotstavljati ovakvim kršenjima ustavnih odredbi, borit će se za poštivanje trodiobe vlasti i trajno pratiti postupanje svih nadležnih institucija koje su obavezne osigurati vladavinu prava i neovisnost sudstva u Republici Hrvatskoj.

Podsjećamo još jednom i pozivamo na poštivanje Članka 4. Ustava Republike Hrvatske: “U Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu a ograničena je Ustavom zajamčenim pravom na lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu.”

Također Članak 6. Zakona o sudovima (NN 28/13) nedvosmisleno propisuje: “Zabranjen je svaki oblik utjecaja na donošenje sudske odluke, posebno svaki oblik prisile prema sucima, zlouporaba javnih ovlasti i osobnog utjecaja te korištenje medija i javnih istupanja na način suprotan načelima demokratskog društva, a koje ima za svrhu utjecaj na tijek i ishod sudskih postupaka.”

Povezivanje potencijalne financijske i pravne nesigurnosti Republike Hrvatske s pravomoćnošću presude očigledan je pokušaj bankarskoga lobija da utječe na sudsku vlast posredstvom izvršne vlasti. Otvoreno podliježući pritiscima, potpredsjednik Vlade ovom izjavom pokušava biti mentor sudskoj vlasti, a sve pod krinkom brige za gospodarstvo i ekonomski boljitak građana/ki RH”.

Izvor: Index.hr