fbpx

Ujedinjeni Arapski Emirati osudili 61 osobu zbog planiranja puča

Šezdeset i jedna osoba osuđena je na zatvorske kazne do 10 godina u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer su navodno planirali puč, javlja Reuters.

Među osuđenima su akademici, odvjetnici te članovi uglednih obitelji među kojima je i bratić vladara jednog od sedam emirata. Osim njih u odsutnosti je osuđeno još osam ljudi koji su dobili po 15 godina kazne.

“Ove kazne zacementirale su reputaciju UAE-a kao ozbiljnog kršitelja osnovnih ljudski prava. Današnje presude znače da su UAE dodirnuli najnižu točku kada su u pitanju ljudska prava”, izjavio je Nicholas McGeehan iz udruge za ljudska prava Human Rights Watch.

Kritike dolaze i iz švicarske udruge za ljudska prava Alkarama koja je pozvala na ukidanje presuda ako UAE žele zadržati imidž članice međunarodne zajednice koja poštuje zakon.

Vlasti su u borbi protiv Islamista zatvorile na desetke osoba u posljednjih nekoliko godina. To su učinili zbog straha da se nasilje u drugim arapskim zemljama ne dogodi kod njih. Većina optuženih bili su članovi grupe al-Islah za koju UAE tvrdi da su povezani s grupom iz Egipta Muslimanskom braćom koja je pak zabranjena u emiratima.

Izvor: Index.hr