fbpx

Utrke na vesla, defile ribarica, brudet od tune…

Veličanstvenim i jedinstvenim prizorom – defileom 12 ribarskih brodova zadarskim kanalom, jučer prijepodne nastavljena je dvodnevna tradicionalna manifestacija Kualjskih ribarskih noći – Tunuare.

Samu manifestaciju u dva dana posjeti i do šest tisuća ljudi, a turisti koji ljetuju u mjestu Kali na otoku Ugljanu – najribarskijem mjestu na Jadranu, posljednjih godina svoja ljetovanja planiraju prilagođavajući se upravo terminu održavanja Kualjskih ribarskih noći.

– Sve je počelo 1968. godine i neprekidno se održavalo sve do 1972. godine. Manifestacija se potom održavala povremeno, da bi 2003. godine osnivanjem Udruge »Kualjske ribarske noći« sve bilo nastavljeno i nadamo se da tradicija defilea naših brodova više nikada neće biti prekinuta – pojasnila je jučer Ina Kolega, direktorica kaljske Turističke zajednice.

Nakon defilea kaljskih brodica u nastavku jučerašnjeg dana u Kalima, a na tragu ribarske tradicije, održano je natjecanje u veslanju, a potom na radost onih mlađih krenuo je – morski šušur. Riječ je o igrama bez granica u moru za svu djecu koja žele sudjelovati.

Pod nazivom »Jedi što vrijedi«, Kaljani su jučer pripremili i golemi lonac brudeta koji se spremao u »teći« zapremnine preko 300 litara. Kaljski su ribari demonstrirali svoje vještine pokazujući kako se krpaju ribarske mreže, a kraj ovogodišnje Kualjske Tunuare obilježio je koncert poznate zadarske klape Intrade.

Izvor: Zadarski list