fbpx

Uzgajivači maraške u krizi: Slab urod, niska cijena

Berba višnje maraske privodi se kraju – ovoga ljeta ne baš sa sjajnim ishodom. Tvrtka Maraska od kooperanata s područja Škabrnje preuzet će upola manju količinu od planirane. Razlog su manji urod, ali i niska otkupna cijena.

Vremenski uvjeti ove su godine pomaknuli berbu višnje maraske u prvi tjedan srpnja, a glavnina posla obavljena je protekloga vikenda – doznajemo od Zorana Gurlice direktora tvrtke Latra koja posreduje u otkupu između kooperanata i najvećeg prerađivača na zadarskom području tvrtke Maraska:

“S današnjim danom smo otkupili negdje oko 16 vagona. Još planiramo danas i sutra možda do vagon i pol ili dva da bi se moglo otkupiti za Marasku. “

To je gotovo upola manje od planiranih 30-ak vagona ploda:

“znači podbacilo je , slabiji je rod ove godine i puno je ljudi odustalo nezadovoljni cijenom od 4 kune i 10 lipa. Snalazili su se i na druge načine. Dosta je prodano po tržnicama i veletržnicama, a jasno tu je i Dona” – kaže Gurlica.

Dona je ponudila istu cijenu kao i Maraska, Dona plaća u tri rate a maraska u dvije – prva je najavljena do Velike Gospe, a druga rata do polovice studenog. Dio uroda završit će stoga kod privatnih otkupljivača po cijeni od sedam kuna za ručno branu marašku.

“Kad je ručna berba vi morate platiti najmanje dvije kune onome tko bere ručno. No dobro, tu je prednost što se novac odmah dobije, a ne treba čekati isplatu u dvije rate”.

Demotivirani niskom otkupnom cijenom mnogi proizvođači razmišljaju o napuštanju ove djelatnosti.Mnogo stabala već je posječeno posljednjih nekoliko godina. Najuporniji mali proizvođači optimizam temelje na mogućnostima koje su im se otvorile punopravnim članstvom naše zemlje u EU.

“Nadam se da ćemo moći slobodnije tržište naći i da ćemo moći tražiti kupce diljem Europe pa i šire “

Zaključuje Zoran Gurlica čija se obitelj također bavi proizvodnjom autohtone višnje maraske – imaju 200 stabala maraške, a još toliko planiraju zasaditi slijedeće godine.

Izvor: HRT Zadar