fbpx

Velika Britanija se oporavlja, BDP porastao 0,6 posto

Gospodarstvo Velike Britanije poraslo je za 0,6 posto, u drugom kvartalu ove godine, izvijestio je britanski Ured za statistiku.

U posljednjih 12 mjeseci, britanski BDP je porastao za 1,4 posto, prema podacima za drugi kvartal, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Premijer David Cameron komentirao je podatke kao „ohrabrujuće“ te je rekao da oni pokazuju da je Velika Britanija „na pravom putu“.

„Današnji podaci o rastu BDP-a su ohrabrujući. Na pravom smo putu izgradnje gospodarstva za marljive ljude“, napisao je Cameron na svom Twitter profilu.

Britansko gospodarstvo dosegnulo je svoj vrhunac u prvom kvartalu 2008. godine, a od tada je palo za više od 7 posto.

Ovo je prvi put od 2011. godine, da je britansko gospodarstvo ostvarilo kontinuirani rast, koji obuhvaća široki raspon gospodarskih grana.

Poljoprivreda, proizvodnja, građevina i usluge ostvarile su kvartalni rast. Porast je ostvario i hotelski i restoranski indeks koji je porastao za 1,5 posto, poljoprivredna proizvodnja 1,1 posto, građevina 0,9 posto, promet i komunikacije 0,6 posto te financijski sektor 0,5 posto.

Velika Britanije ja prva od zemalja skupine G7 koja je objavila podatke o BDP-u za drugo tromjesečje.

Od američkog gospodarstva očekuje se porast od 1,6 posto, na godišnjoj razini, što je manje od 1,8 posto koliko je raslo u prvom kvartalu.

Kina, drugo najveće gospodarstvo, usporilo je svoj rast na 7,5 posto u drugom kvartalu.

Izvor: Index.hr