fbpx

“Vice Vlatkovića” najbolja strukovna škola u Hrvatskoj

Zadarska strukovna škola Vice Vlatkovića dobila je priznanje kao najbolja škola koja obrazuje za obrtnička zanimanja u Hrvatskoj

Svečanom akademijom i dodjelom priznanja najistaknutijim obrtnicima te promocijom više od 1.400 novih majstora jučer je obilježen Dan Hrvatske obrtničke komore (HOK) koja očekuje nastavak suradnje s javnim sektorom i Vladom u kreiranju boljih okvira poslovanja i zakonskih rješenja za obrtništvo, objavila je Hina.

Uz brojne obrtnike i partnere iz cijele Hrvatske na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu prisustvovali su izaslanici hrvatskog Predsjednika Boris Cota i predsjednika Hrvatskog sabora Milorad Batinić, kao i potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Na svečanosti su najistaknutijim obrtnicima uručena priznanja i nagrade “Zlatne ruke” za ovu godinu, koje je dobilo ukupno devet obrtnika, dok je Ministarstvo poduzetništva i obrta dodijelilo svoje nagrade “Šegrt Hlapić”. Zadarska strukovna škola Vice Vlatkovića dobila je priznanje kao najbolja škola koja obrazuje za obrtnička zanimanja u Hrvatskoj.

Kako su nam obrazložili Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije i Lidija Udiljak, koja u Komori vodi poslove vezane za strukovno obrazovanje, nije bilo dvojbe kod prijedloga koji su išli iz svih obrtničkih komora po županijama u predlaganje upravo škole Vice Vlatkovića, čiji je ravnatelj Tihomir Tomčić preuzeo nagradu.

Nagradu “Šegrt Hlapić” dodjeljuje Ministarstvo poduzetništva i obrta najboljoj školi koja obrazuje za obrtnička zanimanja, najboljem majstoru mentoru i najboljem naučniku.

Za zadarski prijedlog išla je opsežna dokumentacija o uspješnosti i mnoštvu iskoraka u nizu pothvata škole koja, zasigurno, prednjači usvajanjem novih tehnologija, inovativnosti, radionicama i opremljenošću, ali i kvalitetom rada svojih đaka i njihovih mentora. Uostalom, Zadranima, a očito ni drugima u Hrvatskoj, nije više nužno govoriti o školi sa solarnim kolektorima, koja je demonstrirala solarno vozilo, prethodno i električno vozilo, bicikl i tko zna što sve ne.

Osim inovativnosti i suvremenosti, uspjeh samih učenika ključni je snažan argument nagrađivanja ove škole – praćenje potreba gospodarstva, dakle obrazovanje đaka za istinsko tržište rada.

Izvor: Zadarski list