fbpx

Vir: Čeh i bračni par iz Slatine prali novac

Zadarska policija prijavila je jednog češkog državljanina i bračni par iz Hrvatske zbog kaznenog djela pranja novca. Neslužbeno doznajemo da je riječ o Wojciechu Smielaku, koji se na otoku Viru bavi iznajmljivanjem apartmana, te bračnom paru Mati i Đurđici Vanjhal iz Slatine.

Zadarska policija dovršila je kriminalističko istraživanje nad 39-godišnjim češkim državljaninom i dvoje hrvatskih državljana u dobi od 61 i 56 godina te ih osumnjičila za pranje novca. Protiv svih je podnijeta kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog kaznenog djela pranja novca – piše u današnjem priopćenju PU Zadarske.

“Istragom je utvrđeno da je češki državljanin nakon utaje poreza u Češkoj, uz pomoć dvoje pomagača, novac u iznosu od oko 15 milijuna kuna, unio u Hrvatsku, te dio uložio u turističku djelatnost na otoku Viru” – potvrdio nam je glasnogovornik PU Zadarske Elis Žodan koji nije htio otkriti identitet češkog državljanina, ali je rekao da je riječ o jednom češkom gospodarstveniku.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o češkom gospodarstveniku Wojciechu Smielaku, vlasniku tvrtke “Wojta projekt” koja se na otoku Viru bavi iznajmljivanjem apartmana. Bračni par koji je pomagao Smielaku je iz Slatine, a također neslužbeno, riječ je o Mati i Đurđici Vanjhal, čiji su sin i nevjesta djelatnici apartmana na Viru.

Navodno, utajeni novac iz Češke nije išao direktno u Hrvatsku, već je prebacivan preko nekoliko europskih država i to s inozemnih računa bračnog para. Kako bi zameli trag novac je prebacivan na veći broj računa, i to dio na njihovo ime, a dio na račune na kojima su imali punomoć.

Izvor: HRT Zadar