fbpx

Vještaku ponovno suđenje pred drugim sucem

Zlatku Juriniću, stalnom sudskom vještaku građevinske struke i zaposleniku u Odjelu graditeljstva Grada Zadra sudit će se ponovno za davanje lažnog iskaza u postupku s Turisthotelom na zadarskom Trgovačkom sudu.
Zlatku Juriniću, stalnom sudskom vještaku građevinske struke i zaposleniku u Odjelu graditeljstva Grada Zadra sudit će se ponovno za davanje lažnog iskaza u postupku s Turisthotelom na zadarskom Trgovačkom sudu. Odlučujući o žalbi, koju je podnijelo Tužiteljstvo na oslobađajuću presudu koju je Juriniću jesenas izrekao sudac Domagoj Kurobasa, odlučilo je tako vijeće Županijskog suda u Zadru. Riječ je o presudi koja je bila svojevrsni presedan jer je sudac Kurobasa oslobađajuću presudu temeljio na tezi da neistinito svjedočenje i laganje nije isto. Istaknuo je, također i da u postupku pred Trgovačkim sudom, gdje je Jurinić kao vještak trebao donijeti svoje stručno mišljenje o tome jesu li radovi izvođača Invest Zadar u turističkom naselju Zaton izvedeni sukladno ugovoru o izvođenju radova i ugovorenom troškovniku, te je li okončana situacija točan prikaz stvarno izvedenih radova, on nije upozoren da je lažno davanje iskaza kazneno djelo.

– Treba razlikovati lažno od neistinitog iskazivanja. Kad osoba laže, to je onda svjesno djelo, dok neistinito iskazivanje može biti namjerno ili nenamjerno. Kako u optužnici ne stoji da je vještak namjerno neistinito iskazivao, valjalo je osloboditi ga od optužbe – presudio je 4. listopada 2012. godine sudac Domagoj Kurobasa, što Vijeće Županijskog suda u Zadru nije prihvatilo kao valjano obrazloženje već je donijelo zaključak da je “prvostupanjski sud povrijedio kazneni zakon u korist okrivljenika zauzimajući pravno stajalište da se u inkriminirano postupku opisanom u činjeničnom opisu optužnog prijedloga ne označavaju zakonska obilježja kaznenog djela koje mu se stavlja na teret.”

Izvor: Zadarski list