fbpx

Vojska ubila 53 Morsijevih pristaša: Opkolila džamiju i ne pušta nikoga van

Pristaše egipatskog svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija sukobile su se sa snagama sigurnosti na ulicama Kaira.

Zasad stižu različite informacije o žrtvama. Agencija Andolija javlja da je poginulo najmanje 53 ljudi, među kojima petero djece. Iz medijskog centra Muslimanske braće pozvali su javnost upomoć jer je vojska, kako navode, blokirala mjesto incidenta i ne dopušta medijima ni medicinskim ekipama da rade svoj posao.

Glasnogovornik Muslimanskoga bratstva Gehad El Haddad na svom je Twitter profilu objavio niz fotografija koje, uz agencijske, prenosimo u galeriji. Upozoravamo osjetljivije čitatelje da su fotografije uznemirujuće.

Opkoljena džamija, nitko ne smije van

Egipatska vojska opkolila je džamiju Mustafa u Kairu u kojoj se nalazi oko 500 ljudi, među kojima ima žena i djece, i nikoga ne pušta van, javlja agencija Anadolija.

Očevici navode da vojnici ne puštaju nikoga da izađe iz džamije te da snajperisti pucaju na osobe koje pokušavaju izaći ili ih privodi policija.

Vojska: Naoružani prosvjednici su pokušavali ući u zgradu vojske

Egipatska je vojska priopćila da je do jutrošnje pucnjave došlo kada su naoružani prosvjednici pokušali ući u zgradu vojske te da je u sukobu poginuo jedan, a ranjeno 40 vojnika, dok je privedeno 200 naoružanih prosvjednika.

Zastupnik Muslimanskoga bratstva Mohamed Ibrahim El-Beltagy rekao je da se incident dogodio rano jutros tijekom molitve. Al Jazeera javlja da je ozlijeđeno oko 500 ljudi, a Agencija Anadolija raspolaže brojkom od 322 ozlijeđenih.

BBC javlja da je ubijeno najmanje 40 ljudi, a očevici tvrde da je vojska koristila prave metke kako bi rastjerala okupljenu gomilu u dijelu Kaira koji se zove Nasr City. U tom je dijelu grada vojska sada podigla kontrolne točke.

Vojska i policija su, kako javlja BBC, pravim mecima zasuli prosvjednike koji su se pokušali popeti preko zida zgrade predsjednikove garde. Tome je prethodio jučerašnji masovni prosvjed Morsijevih pristaša na kojemu se okupilo više desetaka tisuća ljudi.

Oštre osude jutrošnjeg krvoprolića, kopni potpora vojsci

Šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu je na Twitteru objavio poruku u kojoj najoštrije osuđuje jutrošnji oružani napad koji je egipatska vojska jutros izvela na pristaše predsjednika Mohameda Morsija, javlja Agencija Anadolija.

“U ime ljudskih vrijednosti dobrote, najoštrije osuđujem jutrošnji napad vojske Egipta za vrijeme sabah-namaza. Usprkos svim provokacijama, nadamo se da će naša braća u Egiptu dobiti slobodu i ostvariti demokraciju”, navodi se u poruci turskog ministra vanjskih poslova.

Istaknuvši neophodnost procesa političke normalizacije odnosa u Egiptu, Davutoglu je izrazio sućut egipatskom narodu zbog jutrošnjeg stradanja.

Napad je osudio i predsjednik opozicijske egipatske stranke Nur, Yunus Mahyun. Priopćio je da njegova stranka neće sudjelovati planu koji je zacrtala skupina koju predvodi glavni vojni zapovjednik i ministar obrane te zemlje Abdulfettah Sisi.

Poručio je da će obustaviti i dijalog s privremenim predsjednikom Adlyjem Mansourom, a kao razlog je istaknuo jutrošnji napad. Ta je stranka dosad podržavala vojni udar i svrgavanje predsjednika Morsija, ali jutrošnje je krvoproliće uzrokovalo njihovo povlačenje iz procesa normalizacije koji predvodi nova vlast.

I Velika Britanija je izrazila zabrinutost zbog posljednjih događaja u Egiptu te pozvala sve strane da se suzdrže od nasilja.

“Vrlo smo zabrinuti zbog vijesti o ubojstvima prethodne noći u Kairu. Pozivamo sve strane na mir i da se suzdrže od nasilja u ovim teškim vremenima”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije.

Muslimanska braća: Nećemo dopustiti ponovno uvođenje vojne diktature

Napad su osudila i Muslimanska braća. Poručili su da neće dopustiti ponovno uvođenje vojne diktature u zemlji te da će i drugi put tu diktaturu pobijediti.

„Mnogi nevini ljudi su ubijeni, a stotine ozlijeđene u oružanom napadu vojske na civile koji su klanjali sabah-namaz ispred zgrade nacionalne garde. Neprihvatljiv je ovakav čin kao odgovor na mirne demonstracije“, navodi se u priopćenju. I oni za napad krive načelnika Glavnog stožera egipatske vojske.

“Sisi je odobrio oružani napad na goloruki narod baš kao što to čini i sirijski predsjednik Bašar al-Assad. Prolivena krv će biti njihov kraj. Egipatski narod neće dozvoliti povratak diktature i obračunat će se sa zlikovcima“, poručili su.

U priopćenju se također podsjeća na obećanja vojske da neće intervenirati za vrijeme mirnih prosvjeda i ukazuje na to da je jutrošnji napad na nevine civile pokazao “prljavo lice izvršitelja vojnog udara”. Rukovodstvo poziva egipatski narod na dostojanstvo i mirne prosvjede za zaštitu prava i sloboda u zemlji.

Traži se predsjednikova ostavka

Čelnik stranke Jaki Egipat i bivši kandidat za predsjednika Abdulmunim Ebu-l-Futuh također je reagirao na jutrošnji masakr. Zatražio je da prijelazni predsjednik smjesta podnese ostavku.

Adlyja Mansouru je na mjesto prijelaznog predsjednika država imenovao načelnik Glavnog stožera egipatske vojske Abdulfettah es-Sisi pod čijim je zapovjedništvom svrgnuta demokratski izabrana vlast u Egiptu.

“Ako već nije sposoban voditi državu, onda bi Adly Mansour odmah trebao podnijeti ostavku”, priopćio je Ebu-l-Futuh.

Napad je osudio i palestinski pokret Hamas.

Bivši Mubarakov ministar investicija Zijad Baha el-Din mogući privremeni premijer?

 Podsjećamo, egipatska je vojska nakon masovnih nasilnih prosvjeda izvršila vojni udar i svrgnula predsjednika Mohameda Morsija. Na predsjedničkom je mjestu privremeno predsjednik Ustavnoga suda Adly Mansour koji je obećao uskoro održati izbore. Sada se pokušava uspostaviti civilna vlast, što ne ide posve glatko. U subotu navečer svjetskim je medijima odjeknula informacija da će vodeći liberalni egipatski političar, bivši generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju te dobitnik Nobelove nagrade za mir, Mohamed ElBaradei biti proglašen predsjednikom prijelazne Vlade te duboko uznemirene zemlje. Njegova je glasnogovornica rekla medijima da je otišao položiti prisegu prijelaznom predsjedniku Adlyju Mansouru. Međutim, iz prijelaznog je predsjedništva ubrzo opovrgnuta ta informacija te je dodano da i dalje traju konzultacije oko novog premijera. Al Jazeera javlja da predsjednik, nakon kritike od strane islamističkih pristaša zbog ElBaradeija, sada razmišlja o imenovanju predstavnika lijevoga centra Zijada Bahu el-Dina premijerom.

Reuters se poziva na glasnogovornika predsjedništva koji također tvrdi da bi taj socijaldemokrat mogao biti proglašen privremenim premijerom. Međutim, isti je glasnogovornik u subotu isto tvrdio za ElBaradeija. Zijad Baha el-Din je pravnik obrazovan na Oxfordu. U vladi Hosnija Mubaraka bio je zadužen za investicije tijekom razdoblja liberalizacije, ali je poslije dao ostavku.

Prosvjednici protiv Morsija napuštaju trg Tahrir

Prosvjednici koji su od 30. lipnja prosvjedovali protiv svrgnutog predsjednika Mohameda Morsija i podržavali vojni udar danas su počeli napuštati trg Tahrir. Na trgu je ostala manja skupina prosvjednika pod šatorima.

Izvor: Index.hr