fbpx

Zadarski Interni odjel priznat u svijetu, ali ne i u Ministarstvu zdravlja

Status Kliničkog odjela garancija je i obveza odgovornih da se u njemu njeguju djelatnosti, usluge i zahvati od nacionalnog značaja. Za to treba izdvojiti i posebna sredstva. Možda se upravo zbog toga odugovlači s odlukom o priznavanju Internom odjelu status kliničkog odjela, kaže primarijus doc. dr. sc. Albino Jović

Zadarska Opća bolnica uputila je 30. kolovoza prošle godine Ministarstvu zdravlja zahtjev za priznavanje Internom odjelu status kliničkog odjela. Ministarstvo je nakon toga imenovalo povjerenstvo koje je u veljači ove godine obavilo nadzor i utvrdilo kako Interni odjel zadarske Opće bolnice ispunjava sve uvjete da postane klinički odjel. Po uobičajenoj proceduri Nacionalno vijeće Ministarstva zdravlja trebalo je samo donijeti i konačnu odluku o priznavanju toga statusa, no to se još nije dogodilo, a kad će, i hoće li, ne zna se. Naime, Ministarstvo o ovoj tematici ne želi govoriti. Zadarska bolnica u međuvremenu je slala i požurnice, zamolbe, upite, no odgovora nije bilo.

Tadašnjem ravnatelju OB Zadar doc. dr. sc. Dariju Nakiću, koji je pokrenuo postupak priznavanja kliničkog odjela nije, kaže, jasno zašto je to stalo, odnosno tko bi i zašto imao neke svoje razloge zaustaviti taj proces.

– Naš cilj je bio da najprije pojedini odjeli postanu klinički odjeli, a onda, kad se steknu uvjeti i cijela zadarska bolnica, jer to osigurava visoku stručnu razinu, obrazovanje medicinskih kadrova i znanstveno-istraživački rad. Na taj način svim našim bolesnicima bi se kontinuirano osiguravala vrhunska razina zdravstvene skrbi. Tu ne mislim samo na građane Zadra i Zadarske županije, nego i na stanovnike susjednih županija te brojne turiste koji koriste usluge naše bolnice. Da bi se stekli uvjeti za klinički odjel, posljednjih 5-6 godina se ulagalo prvenstveno u ljude, njihovo obrazovanje i stručno usavršavanje (doktorati, magisteriji, specijalizacije, subspecijalizacije, stručni tečajevi), a ulagalo se ne samo u liječnike, nego i u medicinske sestre. Nabavljena je, također visokosofisticirana oprema i to uglavnom preko donacijskih sredstava, bez opterećenja državnog proračuna. Izgrađena je suvremena predavaonica koja je omogućila trajnu edukaciju svih profila medicinskih djelatnika. Tek krajnji rezultat velikih napora doveo je do mogućnosti obrazovanja studenata Medicinskog fakulteta iz Osijeka te prvostupnika sestrinstva sa zadarskog Sveučilišta, čime su stvoreni uvjeti da Interni odjel postane klinički odjel, navodi dr. Nakić, istaknuvši kako je ovakav odnos Ministarstva zdravlja prema zadarskoj bolnici doveo do toga da je sav entuzijazam ljudi, uložen u napredovanje stručnog znanja i obrazovnih vještina, sada ostao nedorečen i omalovažen.

 Zadarska kardiologija vodeća u liječenju srčanih aritmija

Pojedine se struke unutar Interne medicine izdvajaju primarno zbog veće učestalosti oboljelih od bolesti kojima se one bave, svojim adekvatnim obujmom, brojem specijaliziranog i educiranog osoblja, a nadasve složenom, nerijetko preskupom opremom. Tu bih izdvojio svakako kardiološku djelatnost, kojoj sam posvetio cijeli svoj život i karijeru, zatim djelatnosti iz područja gastroenterologije, nefrologije, pulmologije, također su vrlo zahtjevne, složene i u našem Odjelu za Internu medicinu su na vrlo zavidnoj stručno-znastvenoj razini. Moj stav i argumente iznio bih kroz primjer zadarske kardiologije. U pojedinim segmentima kardiologije, kao što je liječenje srčanih aritmija prepoznati smo među kolegama, kardiolozima ali i od mnogobrojnih pacijenata, kako što stoji i na našim web stranicama, kao vodeći i prvi Centar u Hrvatskoj, kaže dr. Jović.

Izvor: Zadarski list