fbpx

Zadranke su i u 19. stoljeću imale stila

Godinama je u Zadru ljetovala, a onda kao rođena Zagrepčanka odlučila povezati ugodno i korisno pa svoju zaljubljenost u grad spojiti s otvaranjem malog dućana u centru grada kako bi se bavila obiteljskim poslom i tradicijom dugom više od 20 godina – izradom originalnih narodnih nošnji iz svih krajeva Hrvatske.

Diana Hunić već je šest mjeseci u Zadru, a što se posla tiče, pohvalila se da je upravo u tijeku izrada i prve originalne zadarske nošnje.

– Riječ je o svečanoj pučkoj odjeći koju su Zadranke nosile u drugoj polovici 19. stoljeća. Po tim se nošnjama može vidjeti kako su Zadranke i u tim, davnim vremenima imale poseban profinjeni, građanski stil u odijevanju. Nastojat ćemo izraditi što vjerniju nošnju – pojašnjava Diana Hunić pokazujući fotografiju mlade Zadranke koja je objavljena u knjizi “Nošnja – simbol – status” poznate zadarske etnologinje Jasenke Lulić Štorić.

U izradi nošnji Diana Hunić kaže da se i inače, savjetuju s etnolozima jer su u pitanju rukotvorine i izrada originalnih nošnji i replika iz svih krajeva Hrvatske.

A, kada su njezini roditelji pokretali posao nisu ni slutili da će toliko dugo trajati i na tržištu opstati te da će se s velikim zadovoljstvom njime baviti i ona i njezina sestra koja se još bavi i dizajniranjem moderne, suvremene odjeće s etnoelementima što je posljednjih godina sve popularnije, osobito među mladima.

– Kada su moji roditelji krenuli u cijelu ovu priču htjeli su biti drugačiji od drugih. Htjeli su tržištu ponuditi nešto novo, ali kvalitetno i osebujno. Osim toga htjeli su zaposliti ljude i ono što je najvažnije, htjeli su dati svoj pečat očuvanju tako bogate kulturne baštine koju imamo u svakom kutku Hrvatske – pojašnjava Hunić.

Danas njihova obitelj surađuje s više od desetak raznih hrvatskih kulturno-umjetničkih društava koji jedino i isključivo od obitelji Hunić naručuju nošnje za svoje nastupe ne samo u Hrvatskoj, već i u inozemstvu. Za njih su čuli i naši iseljenici okupljeni u razne klubove i društva i često ih kontaktiraju.

Izvor: Zadarski list