fbpx

Zakupci Adrije ne provode ni pravomoćnu sudsku presudu

Pravomoćno rješenje Državnog inspektorata o isplati plaća za 76 radanica nikako da se provede. Vlasnici Adrije Zadar 1 nisu ispoštovali pa je Lacić putem svog odvjetnika Branimira Zorice na FINA-e predao zahtjev za ovrhu

Radnice Adrije, njih 76 s područja Benkovca i Knina, još od kolovoza prošle godine na svoje račune nisu dobile niti lipu, a niti mogu ostvariti svoja radnička prava iako je zakon na njihovoj strani. Priča o njihovim sudbinama odavno je poznata javnosti, ali radnicama to nije pomoglo, niti je natjeralo institucije da odrade svoj posao. I ono malo što je učinjeno, odrađeno je presporo, a svaka odluka još podliježe i žalbenom roku. Trgovčki sud u Zadru presudio je u njihovu korist, a sudac Tomislav Jurlina u nepravomoćnoj presudi jasno je naveo kako je 76 radnica iz Benkovca i Knina bez sumnje zaposleno u Adriji Zadar 1 d.o.o.

U međuvremenu postalo je pravomoćno i rješenje Državnog inspektorata podružnice Split u kojem je naloženo vlasnicima Adrije Zadar 1, Nevenu Badurini i Jadranku Lisici, da im izdaju platne liste s kojima radnice putem FINA-e mogu zatražiti isplatu svih zaostalih plaća. Istom presudom Lisici i Badurini, koji su od Miodraga Lacića na godinu dana unajmili tvrtku zajedno sa svim radnicama, naloženo je isplatiti mu za najamninu iznos od 1,3 milijuna kuna zajedno sa zateznim kamatama. Vlasnici Adrije Zadar ništa od toga nisu ispoštovali pa je Lacić putem svog odvjetnika Branimira Zorice na FINA-e predao zahtjev za ovrhu. No umjesto da dobije novac, Lacić je ostao tanka novčanika. Tako je barem za sada, jer na računu Lisičine i Badurinine Adrije nema novca. Kako smo doznali u FINA-i, račun tvrtke je od petka, 5. srpnja, blokiran. No Neven Badurina negira probleme u poslovanju i kaže kako tvrtka posluje bolje no ikada.

– Ne, to je bila greška. Mi nismo na vrijeme dobili poštu. U ponedjeljak smo primili pošiljku, uložili žalbu i taj problem je riješen. Adrija Zadar 1 nije nikome dužna niti lipe, nabavili smo robu i radimo u dvije smjene – kaže Badurina, a upitan za dug prema Laciću kaže kako je upravo tu bio problem i da je on riješen.

– Sud je to uvažio i rješenje je postalo ovršno. Sad je samo pitanje kad će biti naplata i koliko će do tada narasti kamate – kaže Lacić te dodaje kako je njegovo potraživanje sada već premašilo pet milijuna kuna.

Izvor: Zadarski list