fbpx

Zbog kugle sladoleda – tjedan dana ključ u bravu

Inspekcija Porezne uprave Zadar zatvorila je na osam dana slastičarnicu Alo, u Turisthotelu Turističkom naselju Zaton, zbog neizdanog računa za kuglicu sladoleda od sedam kuna i zbog pronađenog viška od 862 kune u odnosu na evidentirani promet!

Riječ je o slastičarnici trgovačkog obrta Alo, u vlasništvu Branka Rogića. U cijeloj priči nitko ne poriče odgovornost od počinjenog propusta izdavanja računa uslijed gužve ispred uslužnog pulta, ali ostaje gorak okus u ustima kako će zbog krutih i situaciji na terenu neprilagođenih pravila država puno više izgubiti nego dobiti. Praktično zbog u istom trenutku neevidentiranog poreza od 70 lipa, država će u sljedećim danima po istoj osnovi izgubiti, procjenjuje se, 5.600 kuna.

– Višak kuna u odnosu na evidentirani promet koji je pronađen u ladici ne potječe od prometa od tog ili bilo kojeg drugog dana. Kada smo počeli raditi u Zatonu u banci smo dignuli 1.000 kuna u kovanicama što nam je prijeko potrebne radi rada s našim kupcima. Kuglica sladoleda je sedam kuna i uvijek treba imati sitnoga da se kupcu vrate tri, devet ili ne znam koliko sitnog, kaže sin vlasnika obrta Alo Adrian Rogić te dodaje:

– Mi ne poričemo odgovornost od toga da naša djelatnica nije izdala račun za kuglicu sladoleda, ali to nije učinjeno namjerno nego usred gužve na poslu. Pa mi smo samo prekjučer izdali više od 1.000 računa za sladoled, tako da nema razloga da ne izdamo i ovaj. Prihvaćam našu odgovornost i spremni smo platiti novčanu kaznu koja nam se dodijeli, ali smatram da je kazna da se u špici turističke sezone zatvori jedan objekt na osam dana neprimjerena.

U nalazu inspektorice Porezne uprave Zadar Vlatke Birkić navodi se i ovo o radu u slastičarnici Alo: “Nije izdao račun inspektoru za kupljenu kuglu sladoleda u iznosu do sedam kuna.” Osim toga inspektorica je zapazila da se novac stavlja u ladicu sa strane, te da je utvrđen višak u blagajni od 862 kune.

Izvor: Zadarski list