fbpx

Ante Gotovina na Alki “Ja sam bivši vojnik, a sada ribar!”

Gotovo 300 godina u Sinju se održava tradicionalna Alka. Posjetitelji iz svih krajeva svijeta i ove su godine došli uživati poznatom alkarskom nadmetanju.

Među uzvanicima je ove godine uz predsjednika Republike Hrvatske Ivu Josipovića i general Ante Gotovina sa suprugom Dunjom.
Prije polaska na trkalište u velebnim Alkarskim dvorima održan je tradicionalni vojvodin prijem na kojem je sudjelovao predsjednik Ivo Josipović. Hrvatskom generalu Anti Gotovini uručena je povelja počasnog člana Viteškog alkarskog društva i počasnog građanina Sinja.

‘Čast mi je što sam počasni član Alkarskog društva i zahvaljujem na ukazanom povjerenju. Sretan sam i čast mi je što sam počasni građanin grada Sinja’, rekao je Gotovina dodavši kako je on ‘vojnik – bivši, a sada ribar’.
Podsjetimo, viteško natjecanje cetinske krajine ove se godine održava po 298. put. Ova se igra održava na trkalištu u Sinju u spomen na pobjedu hrvatskog naroda nad osmanlijskom vojskom koja je 1715. godine u svom osvajačkom pohodu pokušala osvojiti sinjsku tvrđavu koja bi Turskom Carstvu omogućila slobodan prolaz do samog središta Europe.
Tako je nastala Sinjska alka – igra u kojoj alkari jašući konje kopljem gađaju alkarski kolut.
Zbog golemog doprinosa povijesnih, kulturnih i etnografskih vrijednosti Sinjska alka je 1979. godine proglašena pokretnim spomenikom kulture najviše kategorije, a 2010. godine uvrštena je u popis nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Izvor: Dnevnik.hr