fbpx

Autentične Tiffanyjeve lampe dolaze u Zadar

Željka i Boris Rogić su naš vrhunski majstori koji od ’80-ih rade u tehnici tiffany, a prvu samostalnu izložbu su imali 1989.

Kroz naredna tri mjeseca u Muzeju antičkog stakla u Zadru moći će se razgledati izlošci Željke i Borisa Rogića. Sutra navečer otvorit će se njihova izložba pod nazivom “Tiffany & Tiffany”, a tim povodom jučer je održana konferencija za novinare. Uz autore izložbu je najavio ravnatelj MAS-a dr. sc. Ivo Fadić.

– Posebna nam je čast što i ovu tehniku možemo predstaviti u našem muzeju. Riječ je o našim vrhunskim majstorima koji od ’80-ih rade u tehnici tiffany, a prvu samostalnu izložbu su imali 1989., kazao je ravnatelj MAS-a.

Boris Rogić je napomenuo kako je ovo njihova deseta samostalna izložba, a dosad su imali izložbe mahom u hrvatskim muzejima.

Iznimno nam je drago što možemo izlagati u prekrasnim prostorijama Muzeja antičkog stakla. Samim time imamo potrebu predstaviti i naš stvaralački odnosno misaoni pristup izradi replika Tiffany svjetiljki, kao i naš autorski stav, kazao je Boris Rogić. Potom se osvrnuo na kinesku mas proizvodnju koja je uzela maha.

– Pojavom armije sudionika, proizvođača željnih brze zarade i raznih drugih participanata koji su se trudili na Tiffany djelu stvoriti predmete novih mitologija, kao da Tiffany (odnosno mit) nije ni postojao, izazvao je kod nas potrebu oglasiti se prije svega radom, a potom i razmišljanjem u cilju revalorizacije poštenog i dugočasnog stvaralaštva replike, kazao je Boris Rogić. On i njegova supruga ističu kako “kada je svjetiljka u prostoru, pogotovo u izložbenom okruženju i miru lijepih muzejskih protora poput ovoga u MAS-au, dolazi do punog izražaja težnja autora koja se očituje u uspostavi novog odnosa između autorskog djela i njegova korisnika, odnosno promatrača sudionika koji ulazi u prostor i kreira događanja odnosno igru po neutvrđenom pravilu iznenađenja i očekivanja ovisno o domišljatosti i motiviranosti sudionika.” Rogići u svojem radu uvijek polaze od osnovne ideje, od odabira svjetiljke koju žele replicirati, do pokušaja zamišljanja prostora i okruženaj u prostoru u kojemu će replika živjeti.

Na izložbi koja ostaje otvorena do 1. studenoga, Željka i Boris Rogić će izložiti 20 svjetiljki rađenih u tiffany tehnici.

Izvor: Zadarski list